Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma lunchpriser i Falun - trots lägre krogmoms

/
  • Claes-Göran Jönsson, som driver 12 McDonald's varav tre i Dalarna, räknar med att behöva 30 nya medarbetare under 2012.

När krogmomsen sänks väljer få restauranger att sänka lunchpriserna. Däremot säger de flesta som DT talat med att de vill satsa på kvalitet och kanske nyanställa.
– Detta är ju en arbetsmarknadsåtgärd, säger Claes-Göran Jönsson, som äger McDonald's i Falun.

Annons

Den 1 januari sänks krogmomsen från 25 till 12 procent, men lunchpriserna blir troligen desamma på de allra flesta håll. Krögare använder i stället sänkningen till att öka utbudet, anställa personal, förbättra kvaliteten, eller helt enkelt stoppa den sedvanliga prishöjningen vid årsskiftet. Daniel Belin på Victuscella kommer bland annat att satsa på ökad service:

– Den sänkta krogmomsen gör att vi skippar den årliga höjningen, det gäller både à la carte och lunch. Resterande lägger vi på personal och på att utveckla verksamheten, så att vi kan erbjuda fler jobb, bättre service och högre kvalitet på maten. Långsiktigt kommer sänkningen vara positiv för Sverige. I dag är det för dyrt för oss att anställa och vi lever med väldigt små marginaler.

Dalasalen och Gästabudet låter också bli prishöjningar, liksom Pitcher's. Hüseyin Kamilogullari på Pitcher's förklarar att han inte kan sänka lunchpriserna, eftersom den lägre krogmomsen går på ett ut med andra, ökade utgifter.

– De vi köper från, våra grossister, har ökat sina priser och hyra, löner och annat blir högre nästa år. Den sänkta krogmomsen stoppar inte andra prishöjningar, förklarar han.

Hans Jacobsson på Kopparhatten säger att han framför allt vill förbättra sitt lunchutbud och sänka priset på kvällsrätter. Lunchpriset blir dock detsamma.

– Sänkningen av krogmomsen är efterlängtad. Egenföretagare behöver hjälp för att kunna anställa personal och gå med vinst.

Sawanee Engblom på Sawanee säger att sänkningen av krogmomsen är positiv.

– Lunchpriserna blir desamma, men vårt utbud och kvaliteten kommer att öka och jag får möjlighet att utveckla verksamheten.

O'Learys och McDonald's hör till de få restauranger som sänker matpriserna. O'Learys sänker priserna med fem procent på större delen av sin à la carte.

– Momssänkningen är inte till för att vi ska tjäna mer pengar, utan att för att det ska bli billigare för kunderna och för att vi ska kunna anställa fler. Som kedja får vi en viss styrka, men mindre restauranger kan också göra smartare, bättre anpassade justeringar. I längden tror jag att kunderna väljer bort de som inte justerar sina priser, säger Jacob Lönnerdal på O'Learys.

McDonald's kommer att sänka priset på sina standardmenyer efter årsskiftet. Claes-Göran Jönsson, som driver 12 McDonald's varav tre i Dalarna, räknar med att behöva 30 nya medarbetare totalt.

– Det här är ju en arbetsmarknadsåtgärd med tanken att det ska generera fler arbetstillfällen, konstaterar han.

Mer läsning

Annons