Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sågmyra Folkets park redo för besökare

/
  • Vackert belägen. Nedanför dansbanan breder dalen och sjön Gopen ut sig.
  • Jobbar hårt. Snickarna Lasse Backlund och Lasse Jansson har arbetat med dansbanans tak tre veckor i sträck.  Foto: Mikael Forslund
  • Dans i Folkparken. Dans på lördagar är något som planeras i framtiden på Sågmyras dansbana.  Foto: Mikael Forslund
  • Första raden från vänster: B-G Eklund, Kurth Pettersson, Jonas Adamsson, Lasse Jansson. Andra raden: Sten Dahlberg, Rolf Pellas, Mikael Rosén, Lasse Backlund.  Foto: Mikael Forslund

Annons

När Sågmyras dansbana fick sitt tak 1936 var den Sveriges största. På grund av risken att taket skulle rasa ner har dansbanan sedan sex år tillbaka stått oanvänd. Men snart är den öppen för allmänheten.

Arbetet med parken har pågått sedan i våras. Marken har röjts upp, serveringens tak har renoverats och hela området är i slutet av augusti klart för att ta emot besökare.

- Byggarna har dagligen jobbat tre veckor i sträck. De har verkligen gjort ett bra jobb, säger Kurth Pettersson som varit engagerad i Folkets park sedan 60-talet.

Han berättar att Folkets Park och stora dansbanan är en stor tillgång för samhället.

- I Sågmyra finns ingen annan tillräckligt stor samlingsplats med möjlighet att få tak över huvudet vid dåligt väder. Till exempel kommer Sågmyraskolan ha sin skolavslutning och luciaframträdande här.

Då fler barnfamiljer flyttar till samhället varje år är det viktigt att de unga har någonstans att gå.

- Det går ju inte att gå på bio eller till en pub. Det gäller att få ungdomar och barn att trivas här på annat sätt. Vi jobbar för att ha arrangemang här under Classic Car Week nästa år för att nå fler ungdomar.

Kostnaden för renoveringen har kostat cirka en halv miljon kronor.

Byarådet har fått 175 000 kronor i bidrag från Kung Gustav VI Adolfs fond och Falu kommun har bidragit med 110 000 kronor. De sista 150 000 kronorna ställde Bjursås Sparbank upp med.

- Det finns fantastiskt duktiga människor i Sågmyra som arbetar ideellt. Det är därför vi valt att stötta dem. Sen har vi många kunder från den här orten också, säger Rolf Pellas, bankdirektör.

Den 26 augusti är det dags för invigning. Då arrangeras Barnens lördag som är ett av byns största årliga arrangemang,

Mer läsning

Annons