Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många drabbas om Falun svämmar över

/

Falun har identifierats som ett av 18 områden i Sverige med betydande översvämningsrisk.
Hela 2 981 personer bor i de områden som påverkas mest vid ett högsta flöde.
Dessutom hotas 621 arbetsställen där 4 408 personer har sina arbetsplatser vid samma höga flöde.

Annons

– Falun är ett utsatt område och nu har vi fått ett ytterligare bevis för det, säger Jan-Åke Holmdahl, kommunens säkerhetssamordnare.

Det är MSB (myndigheten för samhällskydd och beredskap) som har kommit med sin slutrapport, där man har identifierat och sammanställt 18 områden i Sverige där det råder en betydande översvämningsrisk.

Rapporten, där Falun finns med, kommer att skickas till EU för vidare granskning.

– MSB och Länsstyrelserna är ansvariga för det fortsatta arbetet som kommer att ge berörda områden stöd för de risk- och sårbarhetsanalyser de gör, och för det lokala arbetet att minska konsekvenserna av omfattande översvämningar, säger Helena Lindberg, generaldirektör för MSB.

Om Dalälven stiger till det beräknade högsta flödet innebär det stora problem för Falun, då både Faluån och Svärdsjövattendragen i så fall också drabbas påtagligt.

I sin rapport pekar MSB på att betydande konsekvenser kan inträffa vid en omfattande översvämning.

Bland annat så hotas Världsarvet, men också bostäder utefter Faluån och vid Runns strand.

– Falun har drabbats av svåra översvämningar både 1985 och 2000, så vi är hyggligt medvetna om vad som kan inträffa. Men allt detta ska nu dokumenteras plus att vi ska ta fram risk- och sårbarhetsanalyser. Det finns mycket att göra, säger Jan-Åke Holmdahl.

Redan 2004 började man i Falu kommun att se över konsekvenserna av en större översvämning på grund av höga flöden, så man är redan en bra bit på väg i sitt arbete.

– Det har hela tiden varit vår ledstjärna i vår översyn av Svärdsjövattendraget. Nu får vi fler parametrar att jobba efter i vårt arbete med att ta ansvar för vad som kan hända, säger Jan-Åke Holmdahl.

MSB pekar i sin slutrapport på att det bor 2 981 personer i de områden som skulle påverkas mest vid en betydande översvämning. Till detta ska läggas 621 arbetsställen som hotas, där 4 408 personer jobbar i dag.

– Problematiken är stor om vi drabbas av en stor översvämning. Stadskärnan intill Faluån skulle bli hårt drabbad, men även Masugnen skulle tillhöra de värsta riskområdena, säger Jan-Åke Holmdahl.

Men det är inte bara vattnet i sig som skulle ställa till det.

I Tisken har Falun en vilande miljöbomb.

– Vad skulle ett 100-års flöde i Tisken medföra för Runn? Tisken har sin utrinning i Runn och massor av farligt miljösediment, från gruvdriften, skulle därmed föras ut i sjön. Det sägs att Tisken varit 20 meter djup en gång i tiden, vilket är svårt att se i dag, men det ger ändå en bra bild av Tiskens problematik, säger Jan-Åke Holmdahl.

Även Malung och Vansbro finns med bland de 18 utpekade områdena.

Mer läsning

Annons