Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här mår vår planet idag

/
  • Modern expedition. Folke Rydén och Mattias Klum har rest jorden runt för att spela in en dokumentärfilm om hur planeten mår i dag. Resultatet var alarmerande.
  • Översvämning. En av de allvarligaste frågorna är hur vi ska komma till bukt med klimathotet. I filmen ger experter världen över sina förslag till lösningar.

Annons

- Både jag och Folke Rydén är väldigt berörda av klimatfrågor. Vi ville använda Linné som ett sätt att visa hur dagens människor bryter ner jorden och den biologiska mångfalden, säger Mattias Klum.

Av Kungliga Vetenskapsakademien och Linné 2007 fick de förfrågan att göra en dokumentärfilm. Resan gick över sju kontinenter - till öken och regnskog, ner i havsdjupet och upp i luften. I expeditionen ingick tre unga forskarstudenter som fick ta tempen på jorden. Den var kokande hög.

- Världen är en annan plats nu än för 300 år sedan. Bland annat besökte vi Botany Bay utanför Sydney, platsen där Linnés lärjunge Daniel Solander landsteg 1770. Då var det en vacker plats med rik växtlighet, orörda sanddyner och höga klippväggar där vågorna slog upp. I dag ser man oljeraffenaderier, skitiga tankfartyg och en bullrig flygplats.

I Linnés anda reser expeditionen runt och träffar forskare och lokalbefolkning som alla ger sin syn på miljöproblemen. Ett ord som ofta kommer upp är förändring.

- Den största missuppfattningen om klimatet är att det inte går att göra något åt det. Världen är både vacker och förstörd men kunskapen finns att ställa allt till rätta. Det spelar en avgörande roll vad vi gör, både privat och i yrkeslivet. Alla kan bidra till att rädda miljön, säger Mattias Klum.

Säger ni något nytt med filmen?

- Det här är en ungdomsfilm som skildrar våra unga forskares resa både geografiskt och emotionellt. Jag vet att många unga bekymrar sig för miljön och syftet med filmen är att visa vad som kan göras. Det är i grunden en positiv film om en värld vi ska vara rädda om.

Vilka är de mest akuta problemen på jorden?

- Det som är extremt akut är de försvinnande arterna. Varje dag släcks liv och vi måste göra allt vi kan för att stoppa den utvecklingen. Världssjukdomarna är också allvarligt. Varje minut dör till exempel två barn i malaria. Frågan om klimatförändringarna är även den oerhört viktig. Vi kan ännu inte förstå hur illa det kommer att drabba oss, säger Mattias Klum.

Expedition Linné visas i kväll och i morgon kväll på Bio Smultronstället i Falun. Visningarna sker i samarbete med Dalarnas Museum och Falu kommuns skolor.

Mer läsning

Annons