Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryggont var cancer - fick kämpa för behandling

/
  • Lång vårdväntan. En 69-årig kvinna från Falun fick beskedet att hon inte kunde få magnetröntgen förrän i september. När hon bokade tid i juni hos en privat mottagning i Stockholm visade det sig att hon hade cancer.  Foto: Paulina Håkansson

Annons

Kvinnan är nu mitt i en behandling för den cancer som upptäcktes i juni i år. Men hon har fått kämpa för att få både diagnos och operation i tid.

- Dilemmat är att det finns människor som inte orkar tjata. Politikerna borde förstå problemet med att få vänta så länge på vård, säger hon.

Det var i januari i år som 69-åringen sökte vård hos en distriktsläkare för sin onda rygg. Hon hade svårt att gå och domnade bort i benen. Kvinnan är egentligen pensionerad men arbetar extra på en vårdcentral.

- Kollegerna där påpekade att jag måste söka hjälp. Jag fick först vänta en månad för att ens få komma till den vårdcentral som jag hör till. Sedan fick jag en remiss till slätröntgen, men också där var det en månads väntetid.

På slättröntgen fann de ingenting och kvinnan blev hemskickad. Med hjälp av receptfria värktabletter tog hon sig genom vardagen. Men hennes sjukgymnast påpekade att hon borde skickas på magnetröntgen. Problemet var bara att väntetiden där var över tre månader. Inte förrän i september hade kvinnans cancer upptäckts om hon passivt väntat i vårdkön. Trött på att gå en hel sommar utan att veta vad smärtan berodde på bokade hon en magnetröntgen i Stockholm på eget initiativ. Hela tre månader vann hon på grund av sitt personliga engagemang och kunskaper om vart man ska vända sig. Och tur var väl det - röntgen visade att hon hade två tumörer och behövde opereras direkt.

- Jag orkade inte gå och oroa mig en hel sommar så jag tog saken i egna händer och ringde till väntetidskansliet som hjälper privatpersoner att hitta alternativ. Det resulterade i att jag fick en tid på Cityakuten i Stockholm redan den 12 juni, säger hon.

Vårdgarantin ligger i dag på tre månader, en lång tid för någon som har smärtor eller behöver behandlas direkt. Kvinnan vill gärna uppmärksamma problemet med att den som söker vård själv måste orka ringa samtal och aktivt söka andra vårdalternativ. Hon tycker också att prioriteringarna för vem som får vård på länets vårdcentraler är konstiga.

- Resurserna fördelas felaktigt. Många söker vård för minde problem som ont i halsen. Vi skickade ut ett egenvårdhäfte som folk borde läsa innan de ringer till vårdcentralen. Äldre människor med smärtor får ofta vänta onödigt länge och orkar kanske inte tjata. Det är vansinnigt hur man ignorerar ryggproblem inom sjukvården, säger kvinnan.

Samtidigt vill hon inte anmäla.

- Alla gör ju sitt bästa och sliter för att det ska fungera. Däremot borde alla som får vänta länge på en magnetröntgen ta kontakt med väntetidskansliet. Så fort man får beskedet, säger hon.

Mer läsning

Annons