Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning efter städning!

/

Annons

- Vi har sett en markant ökning, som började redan under valrörelsen när frågan blev aktuell. Just nu får vi mellan fem och åtta nya kunder varje vecka, säger Susanne Moffat, Homemaid.

- Under ett par månader nu har vi en ny anställd som börjar varje vecka. Och då är det slutgiltiga beslutet inte fattat ännu, fortsätter hon.

Om regeringen får som den vill, införs ett skatteavdrag för tjänster som städning och barnpassning den 1 juli. Omkring 150 kronor i timmen ska det ska kosta. I dag ligger det "vita" priset på städning omkring det dubbla.

Det är inte meningen att den som köper tjänsten ska ligga ute med pengarna. Istället ska man få skattejämkning i förväg. Om en vuxen person köper tjänster för upp till 100 000 kronor per år, kan hälften dras av på skatten.

Nu visar en undersökning som tidningen Aftonbladet låtit Sifo göra, att bara en av åtta svenskar, 13 procent, tänker köpa hushållstjänster med anledning av förslaget.

Men inget av de större städföretagen i Falun kan verkligen inte skriva under på att intresset skulle vara dåligt.

- Det ser bra ut, efterfrågan har ökat, säger Henrik Andersson, Andersson Städ och fönsterputs AB, som också räknar med att anställa fler.

- Svarta tjänster är vanliga i branschen. Men Susanna Moffat ser en ljusning även på det området, när priserna börjar närma sig varandra.

- Och jag ser gärna att de som jobbar svart kommer till mig och får en vit anställning - och ett socialt skyddsnät - istället, säger hon.

En av åtta vill köpa tjänster:

  • Åtta av tio, 82 procent, tänker inte köpa hushållstjänster med anledning av förslaget.
  • En av åtta, 13 procent, tror däremot att de kommer att köpa tjänster när priset halveras. Resten, sex procent, vet inte vad de kommer att göra.
  • Mest intresserade av att köpa tjänster till hushållet är kvinnor mellan 30 och 49 år.
  • Minst intresserade är kvinnor och män mellan 18 och 29 år.
  • Källa: Aftonbladet/Sifo. Telefonintervjuer med 977 personer över 18 år mellan den 5 och 8 mars

Mer läsning

Annons