Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovfåglarna behöver människor

/
  • Uvspaning: Fotografen Lars Lagerqvist passade på att kolla in de levande uvarna i gruvan under invigningen av utställningen.  Foto: Lars Dafgård
  • Örnkoll. Koll på örnarna i Falutrakten har ornitologen och fotografen Hans Ersson från Sundborn, som på bilden visar två av sina favoritbilder på utställningen.  Foto: Lars Dafgård

Annons

I lördags invigdes nämligen fotoutställningen Uven, örnen och falken, med bilder tagna av fem av länets skickligaste fågelfotografer. Alla fem engagerade i de mångåriga projekt som bedrivs för de här arternas utveckling i Dalarna.

Medverkande fotografer är Kalle Bergström Falun, Hans Ersson, Sundborn, Pär Johansson, Mora, Lars Lagerqvist, Falun och Bogdan Persson, Leksand.

De har här samlat sina favoritbilder på temat uven, örnen och falken och i ord delat med sig av den kunskap de under årens lopp samlat på sig om de mäktiga fåglarna.

- Orsaken till att utställningen i förlagts hit är naturligtvis det rika fågellivet med bofasta berguvar i Stora stöten, förklarade chefen för gruvmuseet Daniels Sven Olsson vid invigningen.

Men världsarvet rymmer även många andra fågelarter, som fångats på bild i gruvmiljön av Kalle Bergström. Dessa pryder nu östra utkiken, som i folkmun kallas "fågeltornet", då uvfamiljen i gruvan kan beskådas därifrån.

Bakom utställningen står Berguv Dalarna, Dalarnas Ornitologiska Förening, Falu Fågelklubb, Leksands Fågelklubb och Örn 72. Bland besökarna hoppas Falu Fågelklubb också kunna hitta fler intresserade sponsorer till en webbkamera, som kan göra det möjligt för allmänheten att följa uvarna i gruvan året runt.

Fakta / Fåglarna

Berguv: Total längd 59-73 cm, vingbredd 138-170 cm, vikt 2-4 kg.

Kungsörn: Kroppslängd 90 cm, vingbredd 190-220 cm, vikt 3-6 kg.

Pilgrimsfalk: Kroppslängd 40-50 cm, vingbredd 80-110 cm, vikt 550-1100 gram.

Mer läsning

Annons