Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rottnebys ägare riskerar fängelse för skatte- och bokföringsbrott

Annons

Tre års fängelse. Det yrkade åklagare Jan Wallström som påföljd för Mikael Styrman som äger Rottneby Herrgård utanför Falun. I går avslutades en två dagar lång rättegång i Haparanda tingsrätt om grova skattebrott och bokföringsbrott.

Kraftverksägaren Mikael Styrman blev rikskänd när han släckte gatlyset i Övertorneå. Han förklarade att strömmen inte skulle kopplas på förrän hans bolag Ekfors kraft fått de tio miljoner kronor kommunen krävdes på.

Styrman som 1998 köpte Rottneby herrgård och skogsfastigheten söder om Falun för sammanlagt åtta miljoner kronor har under två dagar stått åtalad inför Haparanda tingsrätt misstänkt för två fall av grovt skattebrott och sex fall av bokföringsbrott.

Mikael Styrman nekade till åklagare Jan Wallströms påståenden om att sammanlagt fem miljoner kronor hamnat i Styrmans egna fickor i stället för att betalas till Skatteverket.

Åklagaren yrkade på tre års fängelse med tanke på det stora beloppet och den stora mängden bokföringsbrott. För en tid sedan gjorde Kronofogden i Dalarna en utmätning och tog Rottneby herrgård i pant för Styrmans skatteskulder. Herrgården kommer att säljas på exekutiv auktion om pengarna inte betalas in till staten.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons