Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rot och Rut poppis

/
  • Det ser ut som värsta julstädningen, men så här noga är Sofia Liljekvist och Malin Groth-Tägtström varje vecka när de gör hemstädning. De jobbar på Anderssons städ, och får snart fler kollegor på grund av stor efterfrågan.

Allt fler Falubor väljer att köpa hushållsnära tjänster. Förra året var det över 2 200 som gjorde Rut-avdrag.
– Avdraget betyder allt för branschen, säger Karin Torneklint och konstaterar att på den privata marknaden fanns förr nästan bara svart arbetskraft.

Annons

Hon är regionchef för intresseorganisationen Företagarna som räknat ut att de hushållsnära tjänsterna skapade 115 heltidsjobb i Dalarna förra året, de flesta i de största tätorterna. I Borlänge sysselsattes 20 med städning och matlagning, i Falun 34. Uträkningarna grundar sig på Skatteverkets siffror.

Skatteverket betalade under 2011 ut 15,3 miljarder kronor i skattereduktion för husarbete i hela Sverige. Av det står rotarbete (se faktaruta) för cirka 13,6 miljarder kronor och rutarbete för cirka 1,8 miljarder.

Även på riksplanet är storstäderna värst: Folk i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala är de som flitigast använder skattereduktionen.

I tabellerna härintill ser man att antalet Falubor som nyttjade Rut-avdraget sköt i höjden under 2010. Antalet köpare ökade också under förra året, men inte lika mycket.

– Jag tror att det ligger på en ny normalnivå nu, även om det troligen kommer att öka lite hela tiden, säger Karin Torneklint som konstaterar att dem intensiva pigdebatten har tystnat, den som blossade upp när Rut-avdraget infördes.

När det gäller Rot-avdragen har antalet köpare i Falun minskat under förra året, på riksnivå fortsatte den uppåtgående kurvan.

– Jag tror att det blev en rusning 2010. Folk tänkte "nu gäller det att passa på innan det avskaffas". Nu ligger även Rot på någon sorts normalnivå, men jag tycker ändå att det handlar om förvånansvärt mycket pengar, säger Karin Torneklint.

Mer läsning

Annons