Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rör inte dagmammorna"

/
  • Vill ha dagmammorna i Borgärdet kvar. Vuxna från vänster: Fredrik Jonsson, Veronica Eriksson, Carina Danielsson, Maria Tysk och Raili Åkers. Med bilden är också barnen Anton, Lukas, Emma, Rasmus och Albin.

Annons

- Allting har bara rullat på. Vi tycker inte att vi har fått någon information eller möjlighet att påverka innan det är för sent, säger Veronica Eriksson, en av föräldrarna.

- Det man är mest rädd för är att det plötsligt ska dyka upp ett brev där det står att våra barn är omplacerade. Vi vill naturligtvis ha våra dagmammor kvar. Barnen har det jättebra där, fortsätter hon.

Jan-Erik Andrén, skoldistriktschef i Svärdsjö, förstår oron kring förändringen som väntar:

- Men det är en bra verksamhet vi bygger upp. Det handlar inte om någon kvalitetsförsämring, säger han.

Förskoleplatser till barnen i den här delen av Svärdsjö har varit ett problem under flera år. Efter ett antal turer är det nu klart att en ny förskola öppnar 1 september i anslutning till Björkhagsskolan. Här kommer att finnas plats för 36 barn på två avdelningar.

Medan förskolefrågan väntat på sin lösning har många barn fått omsorgsplats hos någon av områdets sju dagbarnvårdare. Fem av dagbarnvårdarna kommer nu att få sluta. Barnen får istället börja på den nya förskolan.

Det gäller dock inte de barn som behöver omsorg på mer udda tider, när förskolan inte har öppet.

- De barn som har kort tid kvar till att de ska börja i förskoleklass, kommer också att bli kvar hos dagbarnvårdare. Men det är inte säkert att det kommer att vara hos samma dagbarnvårdare som tidigare. Det är ett svårt pussel vi lägger, säger Jan-Erik Andrén.

Den 8 mars är föräldrar och dagbarnvårdare i området inbjudna till ett möte kring planerna.

Veronica Eriksson och andra föräldrar med barn hos dagbarnvårdare i Borgärdet är inte bara upprörda över att en del barn nu flyttas från sin invanda omsorgsplats, utan också över att valmöjligheten inom barnomsorgen försvinner:

- Vi tycker att det är viktigt att kunna välja mellan förskola och dagmamma. Alla föräldrar kanske inte vill ha barnen i stora grupper.

Veronica och de andra känner också med de blivande föräldarna i området. Inte minst de som kommer att behöva barntillsyn på oregelbundna tider:

- De är också överkörda. De har ingen aning om vart barnen ska ta vägen eller vad som händer. Hos de dagmammor som är kvar blir det ju snabbt fullt.

Skoldistriktchefen Jan-Erik Andrén hänvisar till att de allra flesta föräldrar anger att de vill ha en plats i förskola när de ansöker om barnomsorg.

Satsningen på förskola framför dagbarnvårdare är också en följd av av statlig styrning på olika plan. I dag är det till exempel obligatoriskt att kommunen ska ha förskoleplatser till fyra-, femåringar. Snart kan det även gälla treåringar. Kommunen har också en skyldighet att snabbt kunna erbjuda plats på just förskola.

* Men kan man inte behålla fler dagbarnvårdare för att ge alla föräldrar valfrihet?

- Vi kan inte ha dubbel verksamhet. Det är den ekonomiska delen av det hela.

Mer läsning

Annons