Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risktagare på tillväxt

/
  • Vill uppmuntra. Fler och fler elever i Falun kommer i kontakt med Framtidspiloterna.
  • Vill uppmuntra. Fler och fler elever i Falun kommer i kontakt med Framtidspiloterna.

Annons

- Tanken är att uppmuntra entreprenörskap. Det kan betyda att satsa på eget företagande. Men det handlar också om att våga chansa, våga ta risker, att se möjligheter, säger Lasse Westin.

- Den typen av personer behövs i alla sammanhang: föreningslivet, offentliga sektor, näringlivet. Det viktiga är att man får uppleva glädjen med att jobba med sin egen grej, vad den än är, fortsätter han.

Senast var det årskurs nio på Britsarvsskolan, Montessoriskolan och Söderbaumska skolan som deltog i projektet Framtidspiloterna. I början på februari presenterade de resultatet av sitt arbete på en stor mässa tillsammans med Ung företagsamhet.

Idén är att en grupp elever kopplas ihop med ett företag under ett antal veckor. Eleverna samlar in fakta för en så kallad företagsanalys. Sedan gör de någon form av marknadsföringsprodukt eller designuppdrag åt företaget: en folder, en power point-presentation, en hemsida. Varianterna är många.

Under de sista veckorna på projektet får eleverna jobba "skarpt" och bara ägna sig åt att färdigställa sin produkt och montern till den mässa som avslutar.

- På det här sättet upptäcker ungdomarna att det finns många roliga arbetsplatser även på hemmaplan. Och de får jobba "på riktigt", mot riktiga kunder. Något som gör att man växer, säger Lasse Westin.

Framtidspiloternas logga, med samma utformning som en grönvit övningskörningsskylt, har just blivit varumärkesskyddad. Lasse konstaterar nöjt att den smarta loggan faktiskt också är ett verk av en grupp 15-åriga framtidspiloter i projektet.

Det finns en nära samarbete med Ung företagsamhet.

- Ensam kan man inte göra en sådan här sak. Framtidspiloterna är resultatet av många personers insatser, säger Lasse Westin.

Framtidspiloterna har flera poänger för alla inblandade. Inte minst att öppna en dörr till lokala näringslivet för eleverna.

- Men framför allt får eleverna arbeta med en modell som hjälper dem att "hitta sin gej", förklarar Lasse.

- Och det i sin tur bygger en schysst självkänsla, ett sunt självförtroende, fortsätter han.

Lasse tyckte själv att han slog huvudet i väggen många gånger när han själv gick i skolan i Örebro. Att pröva nya sätt att göra saker gick inte alls. Nu vill han uppmuntra barn och ungdomar till det han själv funnit glädje i.

- Jag har alltid levt efter devisen: "Det man vill, det kan man". Visst har jag misslyckats och fått tänka om. Man grämer sig, men det gör inte så mycket, säger Lasse.

- Jag har en positiv livsinställning från början, och det har hjälpt mig. Gör man aldrig misstag, kan man inte lyckas med någonting, fortsätter han.

Men Lasse tycker också att det är väldigt vikigt att påpeka att entreprenören, den som hittar på och drar igång, inte på något sätt är mer värdefull än någon annan.

- Har man inte arbetsoxarna, de som ser till att hjulen hålls igång och fortsätter att rulla, fungerar ingenting. Därför måste man också lära sig att jobba i team, konstaterar han.

Målsättningen för året är att alla grundskolor i Falu kommun ska hoppa på projektet Framtidspiloterna. Även gymnasieskolor är på väg in i arbetet.

Ett 40-tal kommuner runt om i landet har visat intresse.

- Vårt mål är att detta ska bli en nationell arbetsmodell, säger Lasse Westin.

Fakta Lasse Westin

  • Ålder: 42
  • Bor: Flyttar snart in i nyköpt hus i Britsarvet, Falun
  • Familj: Gift med Ulrika
  • Bakgrund: Ursprungligen från Örebro. Utbildad fritidsledare och copywriter. Har arbetet som projektledare i många sammanhang, bland annat med utlands- och ungdomsprojekt för ett kristet samfund.
  • Jobbar med: Anställd på halvtid av skolkontoret för att jobba med Framtidspiloterna. Och på halvtid av Söderbaumska skolan för att sköta elevadministration och marknadsföring.
  • Intressen: Musik och fiske. Nya huset kommer också att ta en del tid.
  • Motto: "Vägen till framgång är att fördubbla sina misstag".

Mer läsning

Annons