Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordvinst går till rustningfler siffror

/

Annons

Det kommunala bostadsbolaget Kopparstaden hade årsstämma på onsdagskvällen. Det var en nöjd vd Pär Nyberg som berättade om året som gått.

Kopparstaden hade 100 färre lediga lägenheter vid det här årsskiftet, jämfört med förra. Av 117 lediga lägenheter byggs dessutom 30-40 om, så bara uppåt 80 går att flytta in i direkt.

Hyttkammaren blir årets stora paradbygge. Förrådsplattorna gjöts redan före jul, så Kopparstaden får de statliga bidragen till nyproduktion som försvann vid årsskiftet.

- Att de bidragen försvann kommer att leda till högre hyror i nya lägenheter. Snitthyran nu är 800 kronor, i nybyggen blir den sannolikt 1300 kronor per kvadratmeter. Går det att hyra ut lägenheter i Falun då? undrar Pär Nyberg som också undrar om privata byggare törs satsa.

Full byggstart i Hyttkammaren blir det i april. I juni 2008 ska 46 lägenheter vara klara. Att hyreshusen byggs med trästomme kommer att locka 1000-tals nyfikna från hela landet, tror Pär Nyberg.

I B-kasernen på Dalregementet har Kopparstaden redan börjat bygga om. Det blir 116 studentlägenheter som ska vara klara för inflyttning i augusti.

Ett annat projekt är att bygga om från direktverkande el till vattenburen fjärrvärme i drygt 1000 lägenheter i Bojsenburg. Det går på 70 miljoner totalt, men bolaget får 30 procent i statliga bidrag. För att ha råd måste dock Kopparstaden förhandla ner priset på fjärrvärme.

Vinsten då? Jo, Kopparstaden har 1250 lägenheter från 50-talet som bolaget håller på att rusta. Och räntan är på väg uppåt, så vd Pär Nyberg tror inte på någon större vinst nästa bokslut.

Han har också tittat på siffror om hur Faluns befolkning förändras de närmaste åren. Stämmer siffrorna behövs inga nya lägenheter. Frågan inför framtiden är om det kommunala bolaget ska bygga för att locka nya invånare. Det blir en nöt att knäcka för nya styrelsen. Efter maktskiftet i kommunen blir moderaten Erich Colberg ny ordförande och socialdemokraten Walter Johansson vice.

Falu kommun äger alla aktier i Kopparstaden

Antal lägenheter: 6502

Antal outhyrda lägenheter vid årsskiftet: 117, jämfört med 219 förra året.

Varje månad omsätts 150 lägenheter.

Kopparstadens eget bredbandsnät ska för övrigt vara färdigt om ett år.

Mer läsning

Annons