Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordfylla stängde butikerna

/
  • Dörrvakt. Peter Svantesson på Ica Supermarket fick agera dörrvakt i entrén och mota bort fulla ungdomar under fredagskvällen. På lördagen stängde butiken i samråd med Hemköp city redan klockan 20.00 för att slippa en upprepning av fredagskvällen. Foto: Anna Klintasp

Annons

Polisen gjorde över 170 tillslag mot ungdomar som drack alkohol. 20 fall av misshandel anmäldes. Och nu tycker butiksansvariga att man bör fundera på framtiden för Falukalaset.

- Jag tycker att man ska fundera på om Falukalaset ska få fortsätta, säger Bengt-Åke Eriksson på Hemköp city.

Fulla ungdomar som barrikaderade entréerna och störde butikspersonalen fick butiksansvariga på både Hemköp city och Ica Supermarket att stänga butikerna redan vid åtta på lördagskvällen.

Peter Svantesson arbetade på Ica Supermarket under fredagskvällen, de sista timmarna fick han stå positionerad i entrén och mota bort fulla ungdomar.

– Det var en festplats utanför, onyktra ungdomarna vällde in i butiken i grupp, säger Peter Svantesson.

Lena Ekman arbetade också i butiken på fredagskvällen. Hon tycker inte att man kan kalla Falukalaset för ett kalas.

– För oss som jobbar på stan är det här arrangemanget jättebesvärligt. Vi tvingades ha vakter i garaget som föste ut ungdomar som kissade, även bakgården användes som toalett och som spritlangningsplats, berättar Lena Ekman.

– Normalt har vi öppet till tio men det skulle ha varit ohållbart den här kvällen, säger Bent-Åke Eriksson som fattade beslutet att stänga tidigare tillsammans med Ica-butikens Peter Ekman efter fredagskvällens tumult utanför butikerna.

– Det spårade ur totalt, vi ville inte vara med om samma sak på lördagen och kanske få in bråket och fyllan i butiken. Personalen var orolig och vi måste garantera säkerhet för de som jobbar, säger Bengt- Åke Eriksson på Hemköp som försökte få tag i extra vakter under lördagen utan att lyckas.

– När det inte gick beslutade vi oss för att stänga, säger Eriksson som tycker att beslutsfattare bör fundera på om Falukalaset ska fortsätta även kommande år.

– Med den här nivån på tillställningen tycker inte jag att det finns anledning att köra igen.

Mer läsning

Annons