Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda det som räddas kan

/
  •  Foto: Janne Eriksson
  • Förändrad utsikt. Arbetsmiljöverket var till skillnad från Försäkringskassan kvar på kontoret.
  • Vågar inte ha stängt. Trots röklukt i butiken har Peter Sundlöf öppet. Under dagen ska lukten förhoppningsvis försvinna med hjälp av en maskin som sanerar bort röklukt.  Foto: Janne Eriksson
  • Räddar det som går. Thomas Tydén bar ut det sista från sin frus kontorslokal i huset under förmiddagen.

Annons

En grävskopa arbetar sig långsamt genom högen av bråte som tidigare var taket på Egnellska huset. Några brandmän och poliser står och bevakar avspärrningen. Då och då kommer någon ut ur huset med saker som kanske kan räddas. Stämningen är dämpad.

Vid stora entrén på framsidan av huset står Thomas Tydén med skelettet av en bokhylla i famnen. Han plockar ut det sista från sin hustrus kontor på andra våningen.

- Hon är psykoterapeft och har sin mottagning här. Vart hon ska ta vägen nu vet vi inte, vi får försöka hitta något annat. På vissa ställen inne i huset är det väldigt blött och på andra mindre. En del fick ut sina datorer tidigt, och de har klarat sig. I vårt fall har det mesta gått att rädda, säger han.

Grannarna till brandplatsen, Dalarnas Museum och videobutiken Hemmakväll, hade öppet på torsdagen. Inne i videobutiken luktar det fränt av brandrök. Ägaren Peter Sundlöf har ställt upp dörren för att få in lite frisk luft. Under dagen ska en maskin som tar bort röklukten ställas in i lokalen. Peter Sundlöf förklarar att han inte har råd att ha stängt en dag till.

- Eftersom jag hade stängt i går får jag ingen ersättning från försäkringsbolaget för förlorad inkomst. En missad dag kan innebära en förlust på runt 30 000 kronor. Men att jag tvingades ha stängt när det brann kan ju knappast jag råda över, säger han.

Saneringsfirman Munters som ansvarar för alla möbler och den inredning som skadats i branden har fullt upp. De körde två fulla lastbilar med möbler och annan inredning till Avesta för rök - och fuktsanering under gårdagen.

- De kunder som behöver sina grejer direkt för att bedriva verksamhet kommer att prioriteras, säger arbetsledaren Åsa Forsell.

Försäkringskassan som har sitt kontor i hörnet Myntgatan/ Gruvgatan är i Borlänge resten av veckan. Men högst upp i samma byggnad vädrar ett tappert gäng från Arbetsmiljöverket som aldrig förr. När brandutvecklingen var som värst såg personalen inte ens över till Folkets hus. På torsdagsmorgonen beslutade de sig för att arbeta kvar trots röklukten. Och de borde veta vad de pratar om.

- Vi hade krismöte i morse och beslutade oss för att försöka vädra ut luften. Avspärrningen var borta så vi gjorde en riskbedömning och kom fram till att det nog gick att arbeta här. Men om någon känner sig dålig skickar jag hem den personen direkt, säger Anita Nordström, ställföreträdande chef på kontoret i Falun.

Mer läsning

Annons