Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Präst skriver bok efter storbråk

/
  • – Jag kommer inte tystna, säger den före detta prästen Ulla karlsson, som nu skriver nu en bok om vad som hände efter hon publicerat artiklarna.

Den omstridda Aspebodaprästen Ulla Karlsson höll sin sista gudstjänst i söndags i Aspeboda Kyrka. Nu skriver hon en bok om reaktionerna på artiklarna hon blev

Annons

Förra året tog Ulla Karlsson tjänstledigt för att kunna påbörja en bok om sin syn på kyrkan. Efter att hon senare publicerat två artiklar i Kyrkans tidning, som väckt stor uppståndelse valde hon att fokusera boken på händelserna och de stora reaktionerna som blev.

– Jag ska skriva om de saker som hänt under året. Alla de reaktioner som blivit efter artiklarna jag skrev, både positiva och negativa, säger Ulla Karlsson.

Boken kommer att fortsätta förklara och utveckla de ämnen som Ulla tog upp i artiklarna. Det är för mycket fokus på synd, skuld och skam i kyrkan, menar Ulla.

– Jag skrev mycket redan förra året, men nu vill jag komplettera med saker som hänt under året. Men jag vill inte bara ge kritik. Jag vill skriva om kyrkans uppgift och vad det är för psykologiskt aspekt i att människor får höra att de är dåliga och syndiga.

Ulla berättar att hon också kommer beskriva hennes egna känslor efter all kritik på artiklarna, och hur det påverkat henne. Men att hon skulle blivit avskräckt att uttala sig håller hon inte alls med om:

– Jag kommer inte tystna, jag kommer inte att söka en ny prästtjänst i vår, men jag kommer inte tystna. Har jag ingen prästtjänst kan jag också känna mig friare i vad jag skriver.

Ulla valde att säga upp sig från sin tjänst som präst i höstas. I söndags höll hon sin sista gudstjänst i Aspeboda kyrka.

– Det kändes lite konstigt. Jag har fått fint stöd i Aspeboda. Jag har blivit uppmärksammad och stöttad. Det var sorgligt, men jag var tvungen att ta det här steget.

Det var stor uppslutning i kyrkan där Ulla avtackades. Många valde att visa sitt stöd både i kyrkan och i församlingshemmet efter gudstjänsten.

– Det var fantastiskt. jag tänkte att jag skulle hålla mig från tårarna, men när jag såg medlemmar ur kören och folk i bänkraderna som torkade tårarna var det svårt.

Mötet med människor är det som Ulla kommer sakna mest när hon inte längre ska jobba som präst. Det är det viktigaste i prästyrket tycker hon. Om hon någon gång i framtiden kommer fortsätta som präst vet hon inte.

– Det beror mycket på förutsättningarna, på om jag får möjlighet att utveckla mina tankar. Men har man en gång varit präst blir det en del av en själv. Men inte till vilket pris som helst, jag måste bryta nya vägar.

Ulla poängterar också att hon fått mycket positiva reaktioner efter artiklarna från både präster och andra människor från hela landet.

– Jag slutar som präst nu, men det är absolut inte förgäves.

Mer läsning

Annons