Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potter lockade vuxna läsare

/

Annons

Lucia och Elisabet Tors från Skedvi köar utanför Akademibokhandeln tio minuter innan öppning. De är klädda i spetsiga hattar och långa, mörka särkar. Resten av kön väntar avvaktande på andra sidan gågatan.

- Vi köper bara en bok, säger Lucia. När jag har läst den så får mamma den. Jag säger inte hur den slutar till henne.

- Sen lär vi köpa en till resten av familjen när den kommer på svenska.

När bokhandeln öppnar ställer sig omkring tjugo personer direkt i kön vid kassan. De flesta har beställt i förväg för att vara säkra på att få en bok, men expediterna har ändå laddat upp med ett Harry Potter-torn. Kunderna går ut ur butiken med röda tyghandtag i händerna. Harry Potter-papperskassarna är exklusiva och tyngden lovar många timmars magi.

- Jag tycker att böckerna blir bättre och bättre, säger Lucia.

- Det blir lättare att identifiera sig med dem ju äldre karaktärerna blir, tycker mamma Elisabet. Men det är klart att det blir tomt sen, när boken är slut. Fast det är spännande också.

Slutet på serien som har trollbundit många miljoner, och får fler Google-träffar än bibeln, engagerar många. Flera europeiska tidningar publicerade slutet i lördags, fast spegelvänt. Slutet finns självkart också på Internet. Frågan är hur många gånger Harry Potter-läsarna måste hålla för öronen om de vill läsa sig till upplösningen själva.

Mer läsning

Annons