Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker misstänks för bedrägeri

/
  • Ingrid Näsman (KD) misstänks ha begärt för mycket ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Ett ärende som nu ligger hos åklagare.
  • Katarina Gustavsson, ordförande i Kristdemokraterna Falun, har uppmanat Ingrid Näsman att ta en timeout.

Kristdemokraten Ingrid Näsman misstänks ha begärt ut för mycket ersättning för förlorad arbetsinkomst och kommunen har lämnat över ärendet till åklagare för utredning.

Annons

Det var kommunens interna revisorer, liksom revisorerna vid räddningstjänsten Dala Mitt som inledningsvis fattade misstankar om felaktigheter i de fordringar om ersättning för förlorad arbetsförtjänst som Ingrid Näsman (KD) lämnat till kommunen och kommunförbundet.

– Det stämmer att vi har behandlat ett ärende i kommunrevisionen. Det lämnades sedan den 19 december över till kommunen som har gått vidare. Vi har gjort vår del i det här nu. Men ärendet är i sin linda och jag kan inte lämna ut särskilt mycket information. Utredningen befinner sig i ett känsligt läge, säger Leif Bergh (M) som är ordförande i kommunrevisionen.

Hur ofta ser ni över de ersättningar som begärs?

– Vi brukar med jämna mellanrum titta på sådant här och tar stickprov då och då.

Revisorerna har nu alltså lämnat ärendet vidare till kommunen och Dala Mitt som gjort en anmälan och nu låter åklagare utreda huruvida det kan handla om en brottslig gärning.

Ingrid Näsman är i dag ledamot i fullmäktige i Falun liksom i kommunstyrelsen. Hon sitter som ersättare i Dala Mitt.

Kristdemokraternas ordförande i Falun, Katarina Gustavsson, förklarar att hon nu uppmanat Ingrid Näsman att ta en timeout så länge utredningen pågår.

– Partiet har som policy att man bör lämna sina uppdrag så länge brottsutredning pågår. Det är inget vi i Falun hittat på. Det här handlar om skattebetalarnas pengar och det ska man vara vaksam på. Jag försvarar ingen som gör fel, men jag vill heller inte döma någon på förhand. Jag vet inte vad som hänt i det här fallet.

Skadar det här partiet?

– All dålig reklam skadar partiet, oavsett vad det handlar om.

Mer läsning

Annons