Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen förberedd på bråk och fylleri

Annons

- Utöver den ordinarie bemanningen kommer 15 extra poliser att finnas på plats, många med hundar, säger Peter Karlsson, närpolischef i Falun.

Under flera år har antalet anmälda brott haft en tydlig topp under juni månad, och de flesta kan härledas till Falukalaset.

- Falukalaset är en av sommarens händelser där ungdomsfylleriet är som störst. I spåren av alkohol i stora mängder följer tyvärr misshandel och andra våldsbrott, säger Peter Karlsson.

Polisen kommer under Falukalaset därför att lägga ner stora resurser på att tidigt motverka alkohol bland unga.

- Det är låg tolerans som gäller. Vi kommer att plocka av ungdomar flaskor och burkar, slå ut spriten. I Faluns centrala delar kommer vi att ligga på hårt, enligt de föreskrifter som finnas. Får vi bort alkoholen i tid, så kommer också våldsbrotten att minska, menar Peter Karlsson.

- Från Polisens sida är vi väl förberedda på vad som väntar och har sett till att vi har resurser för hantera det på ett bra sätt, fortsätter Faluns närpolischef.

Nytt för i år är också att det kommer att röra sig fler ordningsvakter i centrum, än vad det gjort under tidigare Falukalas.

- Ordningsvakter kommer i år att kunna röra sig både på Stora torget och gamla Posten-parkeringen, då vi fått tillstånd för det, säger Åsa Svedjetun, centrumledare.

Nytt är också att Röda Korset kommer att ha ett tält vid korsningen Svärdsjögatan-Åsgatan, vid busskurerna.

- Det är första gången Röda Korset har en fast punkt att hänvisa till, säger Åsa.

Både Polisen och Centrala Stadsrum uppmanar också föräldrar att ge sig ned på stand under kalasdagarna och hålla en extra koll på ungdomarna.

Mer läsning

Annons