Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perstads utbrändhet en arbetsskada

Annons

I över två decennier var Carl-Ingemar Perstad Trafikmagasinets ansikte utåt. Han ägnade en stor del av sitt liv åt programmet som gjordes av SVT i Falun, något han till slut fick betala ett högt pris för.

Carl-Ingemar Perstads arbetsdag kunde börja vid 07-tiden på morgonen för att sedan pågå ända till 22-tiden. Övertiden skulle han få ta ut "när det fanns tid", men någon tid fanns aldrig och övertidsberget bara växte. Som mest hade han 1 485 innestående övertidstimmar.

Enligt skyddsombud och den lokala journalistklubbens ordförande Anders Hansson var det ingen hemlighet att Carl-Ingemar Perstad utförde tre personers arbete. Han ska heller inte ha fått varken stöd eller nödvändiga resurser.

SVT fick redan 1990 betala en straffavgift till Journalistförbundet på grund av den stora mängd övertid som Carl-Ingemar Perstad samlat på sig. Och så småningom ledde arbetsbelastningen också till sjukdom och läkarbesök.

Försäkringskassan har tidigare överklagat den länsrättsdom som gett Carl-Ingemar Perstad rätt till livränta för arbetsskada. Men nu har också Kammarrätten slagit fast att hans utbrändhet orsakats av den orimligt stora arbetsbördan, och att den ska klassas som arbetsskada.

Carl-Ingemar Perstad accepterade 2002 avsked från SVT, efter att ha anklagats för att på kanalens bekostnad ha rest med bil och flyg utan att det varit motiverat för Trafikmagasinets räkning.

Tidningen har förgäves försökt nå Carl-Ingemar Perstad som numera bor i Östergötland. Han meddelar att han inte vill lämna några kommentarer.

Ansvarig för SVT i Falun har inte heller gått att nås för en kommentar.

Mer läsning

Annons