Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen erbjuds årslön

Annons

Sveriges Radio har tidigare meddelat att personalminskningar ska stå för 80 av de 110 miljonerna som ska sparas. Engligt tidningen Resumé är 150-180 heltidstjänster i fara.

Men hur många tjänster som ska bort på Radio Dalarna är inte klart. Stationen har i dag har 23 personer som är fast anställda. Tillkommer gör ett antal projektanställda.

- Att vi kommer att bli av med ett antal tjänster är klart, men vi har inte fått något besked om hur många som slutligen kommer att beröras. Just nu pågår en dimensionsutredning, som kommer att visa hur stor en station som Radio Dalarna ska vara, säger Alf-Jan Hansson.

I dagarna har de anställda inom SR fått ett erbjudande om att sluta frivilligt.

De fast anställda, under 55 år, får en årslön om de nappar på erbjudandet, Medarbetare som är över 55 år, och som jobbat i mer än tio år, får ett ernjudande om 18 månadslöner.

- Förhandlingarna i hela företaget är klara, och nu återstår det att se hur många som nappar på erbjudandet. Företaget hoppas givetvis på att det blir många, säger Alf-Jan Hansson.

I nästa vecka kommer de anställda på Radio Dalarna att kallas till samtal med kanalchefen Magnus Lundén.

- Då ska han förklara erbjudandet närmare och samtidigt pejla hur de anställda ställer sig till det hela, säger Alf-Jan Hansson.

Men de anställa får en kort tid på sig att fundera. Redan om sex veckor har företaget begärt att få in svaren.

- I andra företag har det varit brukligt att man fått sex månader på sig att fundera. Men det här ska gå snabbt, snabbare än på andra ställen, säger Alf-Jan Hansson.

De som nappar på erbjudandet kommer att ha möjligheten att få hjälp av Trygghetsrådet, som är inkopplat i ärendet.

I Sveriges Radios stora sparpaket finns också med att de lokala radiostationerna ska bli av med två timmars sändningstid varje vardag.

Hur är stämningen på Radio Dalarna?

- Jag tror att de flesta inom Sveriges Radio går med blicken ner i backen just nu. Stämningen är den tråkigaste jag upplevt under mina 30 år på företaget. Sparkravet ligger som en blöt filt över allt man gör, slutar Alf-Jan Hansson.

Mer läsning

Annons