Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påkörd - på övergångsstället

/
  • Blev påkörd. Här, vid övergångsstället längs riksväg 80 i riktning mot Grycksbo, blev 18-åriga Hilda Törnqvist påkörd på midsommaraftons kväll.

Annons

Det hände på midsommaraftonen. Sent på kvällen, runt klockan elva, kom 18-åriga Hilda Törnkvist gående längs en gång- och cykelväg som ligger parallellt med riksväg 80 i riktning mot Grycksbo.

Hon hade tre kompisar med sig, när hon vid ett övergångsställe korsade riksvägen. En bil som kom från Grycksbo-hållet hade då stannat för att släppa fram fotgängarna och medan kompisgänget började gå över vägen, såg de hur ytterligare en bil i motsatt körfält närmade sig.

Sekunderna senare hände det.

- Jag hörde mina kompisar skrika. Sedan smällde det bara till. Bilen körde rakt in i mig, berättar Hilda Törnqvist.

Hildas vänner såg hur hon kastades upp på huven, vidare upp i luften och sedan föll i asfalten. Där landade hon på rygg och slog bakhuvudet i asfalten.

- Det svartnade för ögonen. Nu dör jag tänkte jag. Sen hörde jag en bildörr öppnas, minns hon.

Det var föraren till bilen som kört på henne som klev ut på gatan. Men mannen, som Hilda och hennes vänner uppfattade såg ut som en raggare, var inte intresserad av hur det gått för henne.

Istället skällde han ut ungdomarna på vägbanan.

Sedan åkte han vidare.

- Han frågade vid något tillfälle hur det gått, men jag sa att jag var okej. Han var så arg och jag själv var nog i chock, säger hon.

Haltande och mörbultad följde Hilda Törnqvist med sina vänner till den fest de planerat att gå på. Senare gick hon hem till en kompis för att sova. Då hade hon ont i bröstet och en stor svullnad i bakhuvud och nacke. Ett knä hade också svällt upp och hon kände smärtor i ryggen.

På söndagen, ett och ett halvt dygn efter händelsen, uppsökte hon sjukhus.

- Där fick jag bland annat veta att ett revben var helt av, säger hon.

Hilda fick också höra av sjukvårdspersonalen att hon haft tur. En olycka som den hon varit med om, hade lika gärna kunnat sluta med döden.

- Då började jag förstå vad som hänt, säger hon.

Vid olyckan chockades Hilda Törnqvist och hennes vänner. Ingen av dem tänkte på att ta bilnumret på den bil som körde på henne.

Nu söker polisen föraren. Och man har gott hopp om att finna honom.

Vid olyckan blev det nämligen köbildning bakom bilen som körde på Hilda. Därför tror polisen att det finns personer som har uppgifter rörande olyckan att lämna. Tips och andra uppgifter kan ringas in till polisen på telefon 46 000.

För 18-åriga Hilda känns det oerhört viktigt att mannen kan hittas.

- Som det är nu är det svårt att gå vidare. Jag drömmer om människor som skriker åt mig och jag tänker på det som hänt. Varje dag.

Mer läsning

Annons