Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spåret med Tomas Jons

/
  • Glidtest. Många nationer finns på plats i Falun. På torsdagsförmiddagen höll de italienska skidlandslaget på med glidtester inne på stadionområdet.
  • Över 500 funktionärer ställer upp och jobbar ideellt under skidspelen. På
  • Nöjd. Skidspelens tävlingschef Tomas Jons provkörde banorna, och kunde konstatera att förhållandena är mycket bra dagarna före den stora skidfesten.

Annons

Skidspelen närmar sig med stormsteg. På fredagskvällen är det sedvanlig invigning på Stora torget, och på lördag och söndag tävlas det för fullt på Lugnets riksskidstadion.

På torsdagen var det full fart på stadion. Det är mycket som ska fixas till in i det sista.

Medarbetare från Sveriges Television och tyska ZDF drog kablar över hela stadionområdet, för att få tekniken att fungera på bästa sätt.

På vallen höll ideellt arbetande funktionärer på med att flytta staketet närmare spåret.

- TV-bolagen vill ha publiken närmare spåret, för att det ska bli bra bilder. Och det önskemålet ska vi givetvis se till att uppfylla, säger spårchefen Jan Westberg.

På stadionområdet var det full fart även i övrigt. Det var många nationer vars åkare passade på att utföra glidtester på Faluns konstgjorda snö.

En annan som skejtade runt hela världscupbanan var tävlingschefen Tomas Jons, som på det sättet själv skaffade sig en bra bild av läget.

- Förhållandena är riktigt bra utefter hela banan. Snön är stenhård, men inte isig, och det är bara att konstatera att det gjorts ett riktigt bra jobb med spåren, säger Jons lugnt.

Någon större nervositet kunde vi inte märka, trots att det stora eldprovet väntar.

- Allt är under kontroll. Snön var lite blöt tidigare i veckan, men de senaste nätterna har varit riktigt kalla och snön har torkat ut. Det gör att den blir tåligare för solgasset och värmen.

Helgens väder verkar alltså kunna bli riktigt bra. Men frågan man ändå måste ställa sig är hur publikdragande årets tävlingar egentligen är.

De svenska distansåkarna har, med något undantag, inte rosat marknaden i världscupen och blev också utan individuella medaljer i VM.

- Jag hoppas och tror ändå att vi i snitt når upp till 7 000-8 000 besökare per dag. Får vi 10 000 - 12 000 besökare per dag, så är det riktigt bra, säger Jons och fortsätter:

- Men för att nå dit behöver vi stödet från Faluborna. Lite fjärilar i magen har jag inför hur många som kommer till Lugnet, hur förankrat skidspelen egentligen är bland Faluborna.

Mer läsning

Annons