Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På sommaren blir vi bokmalar

/
  • Föredrar ljudböcker.

Annons

Det är fredag eftermiddag och människorna skyndar fram i regnet på Holmgatan. Inne på Akademibokhandeln letar Magnus Stålberg bland titlarna efter en bok om fotoredigering.

- Läser jag något så är det facklitteratur, de finns ju inte som ljudböcker, för annars lyssnar jag bara. Lyssna kan man göra överallt och det är särskilt bra när man motionerar, säger han.

Under sommaren tar många sig tid att läsa. Jämfört mot förra sommaren har Akademibokhandeln i Falun ökat sin försäljning med 20 procent. Butikschefen Pentti Kalkback tror att väderleken har haft en stor betydelse.

- Jag tror att mycket beror på det dåliga vädret, då tycker man att det är mysigt att kura och mysa med en bok.

Skönlitteratur och deckare säljer bäst. Och det får gärna vara en pocketbok.

- Vi har sålt väldigt mycket pocket i sommar. Pocket är både billigare och lätta att bära med sig, säger Pentti Kalkback.

Han märker också av en annan starkt ökande boktrend.

- Försäljningen av ljudböcker har ökat markant med 50 procent. De är lätta att lyssna på, till exempel i bilen och många som annars har svårt för att läsa vanliga böcker uppskattar dem.

Enligt Svenska förläggareföreningen såldes det nästan en miljon ljudböcker i Sverige förra året. Och att allt fler vill lyssna märks även på biblioteket.

- Just nu frågar folk allra mest efter CD-böcker, det är väldigt populärt, säger Karin Hane, t f bibliotekschef på Stadsbiblioteket i Falun.

Falubornas lånevanor förändras med årstiderna. Utlåningen av barnböcker ökar när terminerna startar och skolklasser kommer på besök och då är också fack- och studentlitteratur mer efterfrågat.

I sommar har stadsbiblioteket lånat ut något färre böcker jämfört mot förra året. Men Karin Hane tror inte det beror på att folk läser mindre.

- Jag tror att folk köper mer böcker nu än tidigare. Det finns så otroligt mycket pocketböcker lättillgängligt överallt, i affärer och på nätet. Så förhoppningsvis ökar läsandet.

Fakta: Böcker och läsning

Stadsbiblioteket i Falun lånade i juli ut drygt 20 700 böcker och Stieg Larsson, Camilla Läckberg, Anna Jansson och Martin Widmark tillhör de mest efterfrågade författarna.

Förra året köpte svenskarna ljudböcker för över 185 miljoner kronor, jämfört mot drygt 31 miljoner kronor året innan.

Nästan fyra av tio läser böcker varje dag, sex av tio läser varje vecka. Mest läser kvinnor och barn mellan 9-14 år.

Källa: Stadsbiblioteket Falun, Nordicom-Sveriges mediebarometer och Svenska Förläggareföreningen.

Mer läsning

Annons