Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviss väntan i dålig miljö

/
  • Stillestånd. Efter två år ser det fortfarande ut så här på bottenvåningen. Efter nyår 2005 förvandlade en läcka matsalen till bassäng och vattnet rann vidare ner i hemkunskapens lokaler.Stillestånd. Efter två år ser det fortfarande ut så här på bottenvåningen. Efter nyår 2005 förvandlade en läcka matsalen till bassäng och vattnet rann vidare ner i hemkunskapens lokaler.Foto:  
  • Foto:  

Annons

Ovissheten är värst. Det tycker husmor Lisbeth Olars Haglund. Turerna har varit många (se faktaruta här intill).

- Vi får ju aldrig några besked. Fick vi det skulle vi nog stå ut ett tag till, säger hon.

I höstas fick kökspersonal välja mellan att vara kvar i köket på Björkhagen eller flytta tillbaka till skolköket. Det var ett pest-eller-kolera-beslut, men de valde Svärdsjöskolan, för att få större grytor och slippa transportera mycket mat.

Nu har fackförbundet Kommunal krävt åtgärder. Det finns risk för arbetsskador när personalen tvingas krypa för att dra ur en kontakt och för att städa bakom disken.

Meningen var att det nya köket skulle vara klart i höstas. Det visade sig dock vara för lågt i tak på bottenvåningen. Där fanns inte plats för fläktar i taket och det blev dyrt att schakta.

Dessutom blev renoveringen uppskjuten i väntan på att kommunens kostutredning och en utredning om skollokaler.

Nu håller Kommunfastigheter på att ta fram ett förslag med tre alternativ för rustning av kök och matsal. Frågan är om köket i Björkhagsskolan, med drygt 150 elever, ska rustas så att det kan bli tillagningskök, eller om köket på Svärdsjöskolan, med 380 elever, ska renoveras.

I det senare fallet krävs en tillbyggnad. Rektorn förordar det senare alternativet eftersom det passar bäst med skolans verksamhetsidé. Husmor håller med.

- Det är logiskt att laga maten där de flesta eleverna finns, säger Lisbeth Olars Haglund.

Senast fredag kräver Kommunal besked från Elisabeth Florman på kommunservice, som tog över ansvaret för skolköket vid årsskiftet.

Om två veckor har skolnämnden sammanträde. Många skolor behöver rustas, och det är ont om pengar.

Redan 1999 konstaerades stora renoveringsbehov på Svärdsjöskolan. Den var en av tre prioriterade skolor. Då trodde de ansvariga att man skulle vara ikapp med underhållet nu.

Vid nyår 2004/05 drabbades skolan av en allvarlig vattenskada. Redan innan fanns planer på att bygga om det slitna köket, men nu blev det än mer angeläget.

Eleverna fick äta på Hedenborg, medan gamla matsalen byggdes om till aula, som dock blev provisorisk matsal i väntan på den nya matsalen på bottenvåningen.

Hösten 2005 hotade arbetsmiljöverket kommunen med 200 000 kronor i vite, om disken i köket inte byggdes om till hösten 2006. Kommunen klarade sig från vite eftersom köket tillfälligt flyttade ner till Björkhagens vårdhems gamla kök under vårterminen 2006.

Hösten 2006 flyttade kökpersonalen tillbaka till Svärdsjöskolan.

Mer läsning

Annons