Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart varför ön började brinna

/
  • Barnen tvingades evakuera när Hellmansö började brinna. Ännu vet man inte varför branden startade. Foto: Kjell Jansson

Annons

Det var vid tvåtiden som det började brinna på ön Hellmansö i Runn. Ett hundratal barn som befann sig på ön fick lov att evakueras.

– Vi var i Källviken och skulle ha dykövning. Vi såg röken och jag begärde upp brandflyget, säger räddningsledaren Kjell Erikhans som tog beslutet om att kollobarnen skulle evakueras.

Evakueringen gick lugnt och fint. Slussbruden ryckte ut och tog barnen till Främby udde där de samlades lugnt och fint innanför polisens blå-vita avspärrningsband. Alla räknades och fick lämna namn till poliserna.

Förutom gården där kommunen har sitt dagkollo finns sex-sju stugor på Hellmansö. Närmaste byggnaden var ett uthus som låg 25 meter från branden. Ett annat hus var också hotat.

Men alla stugor klarade sig. Vid halv-4-tiden hade räddningstjänsten branden under kontroll, bara eftersläckning återstod. Ett område på 100 gånger 75 meter var avbränt.

– Vi hade obegränsat med vatten, hela Runn att ösa ur, det är ovanligt vid skogsbränder, säger räddningsledaren Kjell Erikshans

Hur branden startade vet man inte.

– Jag finner ingen naturlig brandorsak. Den började mitt inne i skogen, säger Kjell Erikshans.

Mer läsning

Annons