Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okej att gå trots hotfull skylt

/
  • Hotfull skylt. En otrevlig skylt som man kan läsa längs en av skogsvägarna i faluområdet. Frågan är om man ska ta den på allvar? Vad säger lagen?  Foto: Mikael Forslund

Annons

Den som tar en promenad längs en grusväg i faluområdet möts av en skylt som är svår att missa. På ett hotfullt sätt upplyser ägarna om att här börjar privat område.

Vill man behålla sitt goda humör är det bäst att bara gå förbi och undvika att läsa texten på skylten som är uppspikad vid vägkanten. Där skriver ägarna till fastigheten att de "med glädje betalar ersättning för de skador som deras x antal hundar orsakar den som kommer oinbjuden". Om man inte tillhör släkt och vänner då förstås.

Är det verkligen tillåtet att hindra folk från att gå in på privat väg eller skogsmark? Nej, markägaren har faktiskt ingen rätt att utestänga den som vill ta en promenad i området. Som fotgängare behöver du inte acceptera förbudet. En privat väg får bara ha skyltar som hindrar motorfordon att köra på den. För gående gäller andra regler.

Många gånger sätter markägare ut skyltar som "privat badplats", "privat område" eller "tillträde förbjudet" ändå. Får man sätta upp en sådan här skylt hur som helst ?

- Du får inte sätta upp en avhållande skylt för att hindra allmänheten att gå in på en plats som är av betydelse för friluftslivet. Då krävs ett särskilt tillstånd från kommunen, säger Sven Ångquist, jurist på Länsstyrelsen i Dalarna.

Så det är bara att promenera vidare om du möter en liknande skylt utan att se något hus. Om du vågar. Enligt Vägverket måste privata plakat och skyltar som inte ingår i deras utbud dessutom stå utanför vägområdet. Med det menas minst tre meter från dikets yttre kant längs den allmänna vägen. Annars kan privata skyltar uppfattas som vanliga vägskyltar av bilister.

Mer läsning

Annons