Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hopp för Teknikverkstaden i Falun. En konsekvensanalys ska göras.

/
  • Sista ordet är inte sagt om Teknikverkstadens framtid. Nu ska en konsekvensanalys göras.

Nedläggningshotade Teknikverkstaden kan komma att leva vidare - trots allt.
Kommunfullmäktige har nämligen beslutat att en konsekvensanalys ska göras.
– Det känns förstås jättebra, säger Maria Gehlin (FAP).

Annons

I februari i år fattade barn- och utbildningsnämnden ett beslut om att lägga ner Teknikverkstaden på grund av kostnadsskäl.

Besparingen är på 1,5 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Beslutet ligger fast - Teknikverkstaden läggs ner

Men beslutet har vållat stor debatt, och Falupartisten Maria Gehlin tillhör dem som ivrigast arbetat för att verkstaden ska bli kvar.

Och efter kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagen har chansen ökat något.

Maria fick nämligen igenom sitt krav på återremiss, och kravet stöddes fullt ut av hela den samlade oppositionen.

– Den rödgröna majoriteten stod fast vid sitt beslut att lägga ner Teknikverkstaden, men jag och fler med mig hävdar att det tagit ett korkat beslut baserat på fel förutsättningar, säger Maria Gehlin.

Voteringen gällande återremiss slutade 28-28, där en ledamot lade ner sin röst och fyra ledamöter hunnit lämna sammanträdet.

LÄS OCKSÅ: Han har samlat 400 namn mot nedläggningen

I sin motivering till återremiss skriver Maria Gehlin: "Återremiss för att ta fram en konsekvensanalys vad beslutet att lägga ner Teknikverkstaden innebär för våra barn och samhället. Konsekvensanalysen bör utgå från att Teknikverkstaden omformas och utvecklas inom grundskolans ansvarsområde. Konsekvensanalysen bör även utgå från att barn- och utbildningsförvaltningen får ett extra anslag på 1,5 miljoner kronor från kommunfullmäktige för att kunna behålla verksamheten."

– Jag tycker att det är viktigt att vi fick till en återremiss, som ger oss chansen att genomlysa det är ärendet på riktigt. Majoritetens hantering av Teknikverkstaden gör mig faktiskt mörkrädd. Det är värdefull kunskap som slängs bort, säger Maria Gehlin.

Från talarstolen pekade Falupartisten också på den riskanalys som barn- och ungdomsförvaltningen gjorde av Teknikverkstaden i september inför nämndens budgetarbete.

– Det är en handling som nog inte många av ledamöterna har sett, och innebörden av denna har majoriteten inte tagit särskilt stor hänsyn till, säger Maria Gehlin.

LÄS OCKSÅ: FEV vill inte ta över Teknikverkstaden

I riskanalysen går det bland annat att läsa: "Att bygga upp och förvalta en liknande verksamhet tar tid och kräver ett stort nätverk internt och externt. Att avsluta deltagande i ovanstående nätverk kan få katastrofala följder för Falu kommun då det gäller framtida samverkan och möjligheter till ekonomiska bidrag. Det går således inte att invänta en budget i balans för att driva en långsiktig satsning på NT som skolan och samhället i övrigt behöver."

– Den handlingen fanns inte med i fullmäktiges underlag exempelvis, slutar Maria Gehlin.

LÄS OCKSÅ: Skolan i Falun tvingas till tuffa besparingar

Annons