Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

nytt förslag till Falangalleria

/
  • Östra Hamngatan. Huset i hörnet ersätter en barack och ett grönt hus som finns där i dag. Det blir butiker och bostäder i tre våningar mot ån. I första förslaget låg en lastkaj här. Illustration: TIRSÉN&AILI ARKITEKTER
  • Fisktorget. I det nya förslaget är entrén från Fisktorget mindre. Här planeras ytor för restaurang och café med möjligheter till uteservering. I samma veva tas stadshusets nuvarande garageinfart bort. Illustration: TIRSÉN&AILI ARKITEKTER

Annons

- Det känns bra. Praktiskt och snyggt, säger byggnadsnämndens ordförande Mats Dahlström (c) som är glad över att så många Falubor engagerat sig när förslaget varit ute på samråd.

Den starkaste kritiken riktades mot den nya entrén mot Fisktorget och lastkajen på Östra Hamngatan (se bilderna).

Lastkajen har kallats Berlinmur. Den ritades dit för att Systembolaget skulle få ett eget varuintag, bolaget ska nämligen flytta in i gallerian. De missnöjda ansåg dels att kajen skulle strida mot alla planer att öppna staden mot Faluån, dels att den skulle ge mer avgaser.

I det nya förslaget har inlastningen flyttats till Fisktorget, där de båda garageportarna blir kvar.

- Systemet får samsas med de andra butikerna. Det är tydligen en lösning som de accepterar, säger Mats Dahlström.

Hård kritik har också riktats mot den nya entrén på Fisktorget. Den skulle bli för dominerande och skymma fönstren till bibliotekets barnavdelning.

I det nya förslaget har entrén blivit mer diskret. Funktioner har flyttats in i huset.

- Garagenedfarten till stadshuset försvinner dessutom, så biblioteket får utökade ytor. Nedfarten till stadshuset blir nu genom en av de andra garageportarna, säger Mats Dahlström.

Där lastkajen skulle ha varit på Hamngatan finns det butiker i det nya förslaget. Där blir det också bostäder i tre våningar mot ån. Här har miljönämnden höjt ett varnande finger för Faluns dåliga luft.

- Vi arbetar målmedvetet med att planera centrum för att förbättra luftmiljön, och vågar ta ansvar för att bygga nya bostäder i centrum, det behövs, säger Mats Dahlström och påpekar att om busstrafiken försvinner blir det avsevärd skillnad för Falankvarteret.

Nu ställs förslaget ut på biblioteket. Kommunstyrelsen är beredd att fatta beslut om detaljplanen i slutet av september. Fastighetsägaren Diös vill gärna komma igång med ombyggnaden.

Mer läsning

Annons