Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykterhet bland ungdomar - det rebelliska valet

/
  • Per Emilsson, Mark Tägtström och Francesco Wagner har roligt åt dansens för och nackdelar.
  • Det är fränt att vara nykter enligt ungdomarna på UNF.
  • Andreas Hyttsten är verksamhetschef på UNF och anordnar för kvällen en ryslig skräckupplevelse.

Att välja nykterhet är en självklarhet för ungdomarna i UNF. För dem innebär det en större gemenskap och ett roligare liv.

Annons

Lilltorpet förbereder sig för en skräckkväll i Halloweentider. Medan vissa planterar ut högtalare och klär ut sig till varulvar sitter ett annat gäng inne i en stuga och pratar om nykterhet.

De är alla med i UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, för umgänget och glädjen. Alla har de också upplevt festerna där alkoholen flödar, men har mött respekt från de flesta i omgivningen.

– Jag förklarade fyra gånger på gymnasiet vad jag ansåg, och sen räckte det. Kompisar ser nästan upp till mig, för de själva klarar inte av att stå emot, säger Per Emilsson, 19 år.

– Ja man får den responsen från alla man pratar med. Det konstiga är att de inte kan fixa det själva. Folk har väl inte mod att säga nej, säger Francesco Wagner.

Killen med det klassiskt doftande namnet gick med i UNF 2013 på grund av LAN (lokalt nätverk av sammankopplade datorer) verksamheten. Det finns LAN på andra ställen i Falun men UNF var det något speciellt med.

– UNF står för så mycket mer. Det handlar inte så mycket om nätverket, utan gemenskapen. Det är vänskapligt här, man umgås och skrattar ihop, berättar Francesco.

Den 13 november kommer han hjälpa till inne på Club Choice, och hålla i alkomätaren. UNF Dalarna har varit med och startar klubben. Club Choice är Dalarnas första nyktra nattklubb, och responsen har varit enorm.

När DT skrev om klubben i onsdags så översvämmades sociala medier av positiva reaktioner.

– Jag tror det kommer bli riktigt häftigt och en succé, säger Mark Tägtström, 22 år och distriktsordförande för UNF i Dalarna.

– Ja men du kan inte dansa linedance där inne, säger Per och skrattar.

Mark är instruktör i linedance, en slags westerndans som kommer från gruvindustrin i USA. Väl inne på Club Choice lär han dansa loss ändå. Marks kärlek till musik har fört honom till många festivaler och han har sett mycket fylla.

– Det är mycket alkohol. Jag gick på högskolan några år också, och där är alkoholkulturen inte nådig precis. Men nittio procent tycker det är fränt att man vågar stå emot.

– En del av mitt rebelliska jag är mitt nyktra jag. Nästa steg är ju att inte vara som alla andra, det vill säga vara nykter. Och det är så mycket roligare, säger Mark Tägtström.

På ett eller annat sätt har ungdomarna lockats till UNF. 16-åriga Madelene Berglund värvades på Orsakolan och gillade direkt den trygga miljön. Per gick med redan som fyraåring.

– Min storasyster var med och fick se på film på fredagar, jag blev väldigt avis och ville vara med, säger han.

– Vi är med för att det finns coola kompisar och vi är alla emot alkohol och droger, fyller Mark i.

Läs mer om vad Rådhuskällarens ägare tycker om den nyktra trenden.

Mer läsning