Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya utmaningar för studentkåren

/
  • Färre medlemmar och sämre intäkter, det är framtiden för Dalarnas studentkår enligt Erik Brunnert Walfridsson.  Foto: Stina Loman

Annons

Förra året beslutade riksdagen att kårobligatoriet skulle avskaffas. Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg menade att kårobligatoriet hade överlevt sig själv och var lika förlegat som kollektivanslutningen till statskyrkan en gång var. Riksdagens beslut möttes av högljudda protester från Sveriges studentkårer. De var oroliga för att deras uppgifter inom högskolan skulle försvinna. Hittills har studentkåren fungerat som en slags fackförening för studenter. De har bevakat och kontrollerat högskolans utbildningar genom att ha studentrepresentanter i olika beredande och beslutande organ. De har också haft möjlighet att erbjuda arbetsmarknadsdagar och föreläsningar, hjälpt till med boende och sett till att nya studenter att introduceras på skolan.

Dalarnas studentkår höll under gårdagsförmiddagen en manifestation på Stora Torget i Falun. "Auf wiedersehen studentinflytande" stod det skrivet på flygbladen som delades ut. Syftet med manifestationen var att berätta för människor utanför högskolan att kårens överlevnad är viktig. Dessutom erbjöd man privatpersoner att stödja kåren i ett så kallat stödmedlemskap.

- Det är svårt att säga vad som kommer att hända med kårerna, men jag är övertygad om att de kommer att finnas kvar även i framtiden. Studentkåren är en viktig spelpjäs inom högre utbildning, sa kårens ordförande Erik Brunnert Walfridsson.

Dalarnas studentkår kommer att möta höstens utmaningar genom att bli mer nischade inom vissa områden, bland annat genom att erbjuda fler studentrabatter. Dessutom kommer de att få viss hjälp av ett statsbidrag som alla Sveriges studentkårer har möjlighet att få.

- Det statliga bidraget är litet, bara 105 kronor per helårsstudent, men vi måste göra det bästa av situationen, sa Erik Brunnert Walfridsson.

Till höstterminen kan studenter vid Dalarnas Högskola betala en frivillig kåravgift på 150 kronor per termin.

Mer läsning

Annons