Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya talanger i gammalt bygdespel

/
  • Amerikasjuka. Tommy Lundqvist, Bo Antonsson och Johan Rönningen på scen i den helt nyskrivna prologen där vi bland annat får veta hur det gick till när Olof åkte till Amerika.  Foto: Janne Eriksson
  • Skådespelartalang. Ronja Björklund är en av nykomlingarna i årets bygdespel Gamla gården som spelas på Dössberget i helgen.  Foto: Janne Eriksson

Annons

På Dössberget behövs ingen avancerad rekvisita. Där får de blå bergen och det vita kyrktornet mitt i böljande gröna kullar utgöra en naturlig kuliss. I helgen sätts det årliga bygdespelet Gamla gården upp på Dössberget. Det har spelats i Bjursås sedan 1978. Handlingen kretsar kring utvandringen till Amerika och hur bolagsbulvaner fick bönderna i Bjursås skogar att sälja sin mark för nästan ingenting på1870-talet.

Nytt för i år är en prolog som regissören Bo Antonsson skrivit. Där får vi äntligen träffa Mattes, den döda sonen som bara nämnts tidigare. Bo Antonsson har stått för regi till Gamla gården sedan mitten av nittiotalet. Själv har han spelat skalken och brevbäraren sedan 1978.

- I samband med Bjursås hembygdsförening hundraårsfirande frågade de om jag kunde skriva något nytt. Tidigare har man bara berättat om Mattes. Jag tyckte att det skulle ge mer känsla om publiken får se hur han ser ut och lära känna honom lite bättre, säger han.

Mattes spelas av nykomlingen Johan Rönningen från Grycksbo, som bland annat varit med i Grycksborevyn tidigare. En annan ny talang för i år är tioåriga Ronja Björklund som spelar Kerstin, Olofs dotter som har bott i Amerika hela sitt liv. Många av replikerna är på engelska. Som tur är spelade Ronja Björklunds syster samma roll förra året och har kunnat hjälpa till med repetitioner och uttal hemma.

- Teater är jättekul och jag gillar att stå på scenen. Det här är första gången som jag uppträder med en riktig mikrofon och stor publik. Jag tror att jag ska vara med i tre år sammanlagt, sen blir jag nog för lång, säger hon.

Varje kväll hela veckan har det varit repetitioner, men trots att det är sommarlov tycker Ronja Björklund att det bara är roligt. I framtiden vill hon gärna vara med i filmer. När hon inte spelar teater orienterar hon. Premiärnerverna är under kontroll.

- Rollen som Kerstin säger inte så mycket, så det är inte så farligt. Mina kusiner kommer från Stockholm och tittar, säger hon.

Mer läsning

Annons