Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avtal chock för kommunen

Annons

Mellan 20 och 30 miljoner kronor räknar kommunen med att de kommunanställdas nya avtal kommer att kosta Falun. Enligt de nya avtalen får SKTF- och Kommunalanslutna löneökningar på 10,2 respektive 13, 2 procent under kommande treårsperiod. Störst ökning sker nästa år då anslutna till Kommunal får lönehöjningar med cirka 10 procent.

- I den budget vi lagt för nästa år har vi räknat med löneökningar på uppåt 3,8 procent och det är ändå ganska mycket, säger Dan Westerberg som idag inte ser var miljonerna ska tas ifrån.

- Vi måste parera det här på något sätt. Jag känner bara till två vägar, endera får man öka inkomsterna eller reducera kostnaderna. Men att höja skatterna blir det inte tal om, vi har i stället budgeterat för skattesänkningar inför nästa år.

Personalchef Inger Klangebo berättar att man just nu tittar över schema- och vikariesituationen för att spara pengar.

- De nya avtalen innebär en hel del problem i och med att budgetramarna redan är satta, samtidigt tycker jag att det är positivt att Kommunal och SKTF lyckats så väl med sina avtalsförhandlingar.

- Vi vill vara en attraktiv arbetsplats, då krävs att vi kan erbjuda löner som upplevs rättvisa och så har det inte riktigt varit, säger Klangebo.

Mer läsning

Annons