Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny helikopterplatta dröjer

/
  • Enligt lasarettets egna uppgifter genomförs årligen mellan 30 och 50 akuta sjukvårdstransporter från Falu lasarett med helikopter.

I flera år har landstingsledningen planerat för en ny helikopterplatta vid Falu lasarett.
– Det dröjer. Detaljplanen som styr ärendet är återremitterat, säger landstingets områdessamordnare Hans Liljeberg.

Annons

Tanken har bland annat varit att anlägga en platta på parkeringsdäcket vid sjukhuset med skyddad och direkt anslutning till akutmottagningen. Planerna mot förändringen av detaljplanen har tidigare överklagats, men regering gav slutligen klartecken i oktober 2010.

Trots det har ännu inget hänt.

– Nya helikopterplattan var uppe till beslut, som en del av nya detaljplanen i Falun, i höstas. Men den återremitterades. Innan det formella är klart kan vi inte dra i gång, säger Hans Liljeberg.

Långbänken är dock inget som landstinget i praktiken beklagar i dagens läge.

– I och med landstingets ekonomi och att vi just nu håller på med det stora vårdbygget vid lasarettet. Jag tror att projektet varit oss övermäktigt att utföra just nu, säger han.

Den nya vårddelen för kvinnosjukvården, akuten och sjukvården väntas stå inflyttningsklar först hösten 2013.

– Då hoppas vi att alla formalia för helikopterplattan är klar. Då kan vi ta tag i det projektet med full kraft, säger Liljeberg.

Behovet av en ny platta förnekar ingen ansvarig. En snabb helikoptertjänst hjälper bland annat svårt skadade trafikoffer, brännskadade, nyfödda med komplikationer och patienter med hjärnskador.

– Det blir så mycket bättre för patienterna med en helikopterplatta vid lasarettet. Vi slipper lasta om och köra de svårt sjuka patienterna i ambulans från lasarettet till landningsplatsen vid Dalavallen, säger Hans Liljeberg.

Enligt lasarettets egna uppgifter genomförs årligen mellan 30 och 50 akuta sjukvårdstransporter från Falu lasarett med helikopter.

Ambulanshelikoptern utgår från Uppsala och inställelsetiden är 20 minuter. De flesta transporter går till Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Mer läsning

Annons