Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny guide till Faluns vandringsleder

/
  • En av 40. Kåres väg som går mellan Falu koppargruva och Torsångs kyrka är en av 40 vandringsleder som presenteras i en ny guide. Informationschef Lena Säfström har provgått några av dem.  Foto: Paulina Håkansson

Annons

Vandringslederna bildar ett rutmönster över Falu kommuns karta. Den med hygglig kondition och gott om tid väljer kanske den 22 kilometer långa leden mellan Linghed och Nysjön medan barnfamiljen hellre går Lensbergsleden på sex kilometer.

- Vad som är bra med den här guiden är det breda urvalet. Här finns något för alla, säger Lena Säfström, informationschef vid Falu kommun som sammanställt guiden.

Upprinnelsen till skriften är ett EU-projekt för några år sedan då vandringsleder runt om i Falu kommun rustades. Ideella föreningar stod för arbetet med att sätta upp informationsskyltar, röja kring stigar och ställa i ordning rastplatser.

- Det här är del två i det projektet. Vi vill att så många som möjligt ska få del av de här lederna som ger en möjlighet att på ett enkelt sätt komma ut i den vackra och variationsrika kringmiljö vi har i Falun, säger Lena Säfström.

Guiden presenterar utförligt varje led med en karta, sevärdheter längs vägen, hur man tar sig dit och hur lång leden är.

- Vad man bör tänka på är att vissa vandringsleder går över privat mark, det är viktigt att man visar hänsyn, säger Lena Säfström som försett skriften med frågor och svar kring allemansrätten.

Guiden finns att köpa på turistbyrån och i stadshusets reception.

Mer läsning

Annons