Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny granskning kritiserar Falunämnd - "Har inte agerat tillräckligt för en ekonomi i balans"

Det sociala stödet i Falun kostar mer än det behöver. Skillnaden mot andra, liknande kommuner motsvarar 45 miljoner kronor varje år.
Det visar revisionsfirman KPMG.

Annons

Kostnaden för missbruksvården i Falun ligger betydligt högre än andra jämförbara kommuner, enligt revisionsfirman KPMG.

Budgeten går inte runt. Därför begärde socialnämnden i våras en utredning av sin egen fördelning av pengar.

Ordförande Christina Knutsson (S) hoppades att granskningen skulle visa att nämnden inte kan agera annorlunda och att myndighetsuppdragen kräver en större budgetram.

Men det blev inte resultatet. Nu får nämnden kritik för att inte klara styrningen. Varje månad tar nämnden del av den ekonomiska rapporten, men utan åtgärder, anser revisorerna.

– Vår bedömning är att det finns stor kunskap i den egna verksamheten om vad som bör göras. Men nämnden har inte agerat tillräckligt kraftfullt för en ekonomi i balans, skriver KPMG.

Revisorerna ringar in två områden som avviker, försörjningsstödet (som tidigare hette socialbidrag) och missbruksvården. Falun ligger betydligt högre än jämförbara kommuner och i länet.

Totalt motsvarar skillnaden 45 miljoner kronor om året, enligt KPMG.

Christina Knutsson betonar att förvaltningar nu samarbetar och även satsar på EU-projekt för att få ner försörjningsstödet. Fler Falubor ska gå från arbetslöshet till jobb.

– Här måste vi verkligen hjälpas åt.

Nämnden planerar också beslut om missbruksvården i syfte att få ner kostnader, säger ordförande. Hon vet ännu inte hur.

Tvångsvård på institutioner kostar mest.

– Men här handlar det om att rädda liv, säger Christina Knutsson.

Organisationen kan bli mer effektiv, anser revisorerna. Bland annat använder förvaltningen två skilda verksamhetssystem. Intervjuer med personal har visat ett stor missnöje.

Både Christina Knutsson och KPMG betonar att fjolåret blev "turbulent”. Socialchefen och sektionschefer slutade. Samtidigt ökade behovet av stöd när ungdomar kom till Falun som flyktingar utan sina familjer.

Nu är läget mer stabilt med nya chefer i ledningen. En satsning pågår för att rekrytera socialsekreterare, säger Christina Knutsson.Efter granskningen ska styrningen bli tydligare, uppger ordföranden.

Socialnämndens underskott i år pekar mot drygt 10 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons