Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny begagnatbutiköppnar på Ingarvet

/

Fyra gånger större yta får butiken Bra begagnat när den flyttar in i gamla Ford-lokalerna på Ingarvet.
Det blir ny ägare, men samma gamla mål – att hjälpa.

Annons

Det började med att två damer drog i gång en loppis i Elsborgskyrkan. För nio år sedan öppnade butiken Bra begagnat i Falun, ett samarbete mellan Elsborgskyrkan och pingstförsamlingen i Centrumkyrkan. De senaste fem åren har man haft lokaler på Slaggatan, men föreståndaren Moody Ingemarson har länge önskat sig mer utrymme.

– Vi vill kunna ta emot mer saker, och även kunna ta emot människor som behöver praktik eller samhällstjänst. Vi vill växa till en social gemenskap, säger Ingemarson.

Och så kommer det att bli på Ingarvet, i de gamla Fordlokalerna intill Leksandsvägen blir det diverse begagnat i stället för bilar.

När butiken öppnar i februari har PMU tagit över ansvaret. Förkortningen står för Pingstmissionens utvecklingssamarbete. Förr stod u:et för ulandshjälp, men nu vill man betona det lagarbete som krävs för att göra framsteg. Second hand-konsulenten Daniel Berg från PMU bor billigt i en husvagn intill de nya lokalerna, för att hjälpa till att bygga upp verksamheten.

Totalt har PMU 52 butiker i landet, som drar in 10-12 miljoner varje år. När sedan hjälporganet Sida går in och tiodubblar den summan blir det utvecklingsprojekt för runt 100 miljoner.

– PMU har en hel katalog med projekt, men vi fortsätter med dem vi redan har också, säger Moody Ingemarson och nämner hjälpprojekt i södra Kenya och Centralafrikanska republiken, mikrolån till Bangladesh, men även lokal hjälp till Ria-stugan, brottsofferjouren, asylkommittén och mycket annat.

Mer läsning

Annons