Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ägare till Högboområdet

/
  • Nöjda. Fastighetsbolaget Dagon köpte nyligen Högboområdet. Ulf Gustafsson, från Dagon, och kommunens näringslivschef Hans Ahlin menar att området har stora utvecklingsmöjligheter.
  • Vision. Det finns en vision om hur Högboområdet kan komma att se ut inom en snar framtid. En stor skidanläggning ska byggas mitt i området, med lifter och allt. Får markägaren Dagon som man vill så byggs ocksåm ett stort villaområde i dess närhet. Området inför de röda linjerna på skissen visar marken som Dagon äger.

Annons

Högbo ovanför Lugnet, tre kilometer från centrum, byggdes i etapper mellan 1910 och 1962.

Huvudbyggnaden var under lång tid ett sanatorium för tusentals unga människor, som drabbades av sjukdomen tbc. Sjukdomen gjorde patienterna liggande i månader och medicinen var bland annat frisk luft, promenader och att ligga ute i ligghallar. Med sitt höga läge ansågs Högbo vara mycket bra för ändamålet.

Huvudbyggnaden har också under årens lopp använts som BB, ålderdomshem, flyktingförlägning och är i dag delvis ett internat för kunskapsskolan.

- Högbo är ett spännande köp och vi har stora planer, men för att uppnå alla delar krävs samsyn mellan olika inblandande, säger Ulf Gustafsson på fastighetsbolaget Dagon, som sedan den 1 februari är ägare till hela Högboområdet samt 15 hektar skogsmark upp mot hoppbackarna till.

Det gamla sanatorieområdet Högbo har i dag en uthyrningsbar yta på totalt 9 000 kvadratmeter. Den största hyresgästen är i dag Kunskapsskolan som hyr cirka 5 000 kvadratmeter, och som har ett tioårigt hyresavtal. På fastigheten finns också ett par villor.

Men i Dagons framtidsvision ska den stora satsningen ske i området mellan huvudbyggnaden och Kårestugan bakom hoppbackarna.

Här ska nämligen skidbackar och liftar anläggas. Högbo ska helt enkelt knytas ihop med Lugnet.

- Vi vill bygga nedfarter som sträcker sig ner mot hotell och villor. En snowboardpark finns också med i planerna liksom en extra hoppbacke. Det här området har unika utvecklingsmöjligheter, säger Ulf Gustafsson.

- Lägger vi sedan till den planerade golfbanan på myran, så får vi en bredd som få städer i Sverige kan visa upp. Vi skulle få aktiviteter året runt som skulle kunna locka hit folk, fortsätter Ulf Gustafsson.

Fastighetsbolaget Dagon har redan börjat diskutera de stora planerna för området med kommunen, och tongångarna är positiva och entusiastiska:

- Högbo är ett av Faluns verkliga utvecklingsområden. Här skulle nya arbetstillfällen kunna skapas, menar Hans Ahlin, kommunens näringslivschef.

Dagon och kommunen söker nu ytterligare intressenter som vill vara med och satsa på skidanläggningar och boende.

Högbobergets branthet bäddar för att de tänkta nedfarterna skulle få en blå markering, alltså lite tuffare än de lättaste nedfarter som brukar få en grön markering.

- Jag har testat vår idé med annat folk i branschen och de applåderar vår tanke. Jag ser därför positivt på att få med oss intressenter i det här projektet, menar Ulf Gustafsson.

- Det här är ett koncept som ingen annan kan visa upp, och även jag har fått bra gehör för idérna när jag visat upp våra skisser. Jag tycker tanken är klockren och nu måste vi jobbar hårt för att hitta folk som är villiga att investera i projektet, säger Hans Ahlin.

Planerna har redan presenterats för Stadsbyggnadskontoret och i höst hoppas de inblandade kunna ansöka om upprättande av en detaljplan för området.

Pengar har sökts hos Region Dalarna för att användas till det fortsatta arbetet med projektet.

- Målet är att vi ska komma i gång med det här under 2008. Men för det krävas att vi får med oss politikerna på det hela, och jag hoppas att Högbo ska finnas med i diskussionerna kring nästa års investeringsbudget, säger Hans Ahlin.

Men i visionen för Högbos omvandling finns också att erbjuda ett flertal nya villatomter. 40 nya villor kan det komma att bli i området.

- Det behövs dock göras en utredning om bullret från skjutningarna på övningsfältet, innan det blir aktuellt, säger Ulf Gustafsson och fortsätter:

- Men tillsammans med kommunen är vi ute att hitta en bra helhetslösning för berget, området och staden. Jag tror nog det flesta Falubor ser med glädje att det händer något med Högboområdet.

I den långsiktiga utvecklingen av Lugnet/Högbo ser Ulf Gustafsson också stora fördelar med utbyggnaden av E4 Stockholm - Gävle, som är klar i höst och som avsevärt kortar restiden mellan Stockholm-Falun.

- Faluns attraktionskraft kommer att stärkas och turistrafiken att öka. Det kan leda till att människor och företag flyttar hit i större utsträckning, slutar Ulf.

Mer läsning

Annons