Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska familjen vara i fokus

/
  • Efter en hektisk höst ser kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) att få ta det lite lugnare tillsammans med familjen. Tidningen träffade honom för en intervju innan ett möte med VM-bolaget.
  • Inför valet lovade kommunalrådet och Socialdemokraterna att barngrupperna skulle minskas. Men med en bekymrad min kan i stället Jonny Gahnshag konstatera att grupperna fortsätter att växa.

Han är inne på sin andra mandatperiod som kommunalråd i Falun.
För sin kapacitet och kunnighet är han respekterad.
Men efter en tuff höst längtar Jonny Gahnshag att få mer tid över till familjen och samla ny energi.
– Ibland är det ett måste att få växla fokus från Falun till familjen, säger han.

Annons

Det är inte lätt att pressa in en tid i Jonny Gahnshags fulltecknade agenda.

Men den här dagen har kommunalrådet hittat 45 minuter att ge i intervjutid, inklämt före ett möte med styrelsen för VM-bolaget.

Intervjun sker därför i skidförbundets lokaler på Lugnet "för att tjäna tid".

– Arbetsbelastningen under hösten har varit tuff. Jämfört med hur en normalvecka brukar se ut, har jag nog gått upp fem timmar i veckan i arbetstid. Jag lovar att det märks på när man är uppe i 55-60 timmar i veckan. Jag klarar det, men det jobbiga är att vara ifrån familjen så mycket. De har ofta saknat en närvarande man och pappa, och får dra ett tungt lass själva. Men nu ska fokus ligga på familjen, säger Jonny Gahnshag.

Vi sätter oss i ett litet sammanträdesrum på var sin sida om ett bord i ljust trä. Kommunalrådet har dagen till ära den röda VM-tröjan på sig, VM-bolagsmötet väntar ju, och hans kollegieblock är fyllt av streck och rutor inför ett möte med Avestas kommunledning på eftermiddagen.

Ett år har han suttit vid makten den här vändan. Detta i en kommun där ekonomin är tuff att handskas med, där ungdomsarbetslösheten är hög, där varslen kommit i en strid ström och där debatten om hoppbackarnas vara eller inte vara ständigt tickar på. Dessutom har kommunen skakats av Peab-affären.

– Jag har två väldigt olika halvår bakom mig. Våren och sommaren gick främst åt att etablera det rödgröna-styret och börja jobba med frågorna vi gått till val på. Men under hösten har det arbetet delvis stoppats upp av oförutsedda saker som dykt upp. Tid och kraft har gått åt till annat.

Du tänker på Peab-affären?

– Ja, för en sådan grej skapar också kringeffekter som tar ens tid. Sammantaget har det gått åt mycket tid till Peab-affären, men jag måste också säga att inblandande tjänstemän gjort ett jättejobb i utredningsdelen. Men jag skulle inte heller vilja ha det ogjort. För en kommun är det bara bra att sådant här kommer upp till ytan, en varningsklocka. Vi kommer att kunna dra många lärdomar av det inträffade.

Kommunen kan få punga ut med 10 miljoner i spåren av affären. Kommentar?

– Det är en stor ekonomisk börda att ta, så är det ju. Men jag tycker att processen skulle bli än tråkigare om den sparkade förvaltningschefen (Helen Lott) går vidare med en stämning. Det skulle inte gynna bilden av Falun. Jag kan säga så mycket att vi har bra på fötterna för att vinna en sådan process.

Inför valet 2010 stod kommunalrådet och sa att barngrupperna på Faluns förskolor skulle bli mindre. Det var ett av de starkaste vallöftena som gavs av Socialdemokraterna. Målet var 18 barn per grupp.

Men i stället har barngruppernas storlek fortsatt att öka. I genomsnitt finns i dag 19,55 barn per avdelning, men på vissa förskolor finns det grupper som har 24-25 barn att ta hand om.

– Det är vår tuffaste utmaning, säger Jonny Gahnshag.

Hans blick är fast när han säger det, men händerna sveper över bordet.

Engagemanget är tydligt.

– Vi har gett förskolan 19 miljoner extra sedan vi tillträdde, men de pengarna har till stor del tagits i anspråk av alla de nya barn som kommit, vilket inneburit att vi inte fått till en sänkning.

Men kommer ni att kunna nå målet om 18 barn?

– Målet står fast. Barnen ska må bra i förskolan och då krävs det mindre barngrupper.

Kommer ni att kunna uppfylla alla era vallöften?

– Man vill alltid åstadkomma mer. Jag noterar att vi hunnit med en hel del under vårt första år, men att det finns saker kvar att göra.

Vecka 50 2011 var 274 ungdomar öppet arbetslösa i Falun och 272 sökande fanns i olika program. Hur ser du på ungdomsarbetslösheten?

– Även om den gått ner jämfört med för ett år sedan är den alldels för hög. Vi har satt in flera åtgärder för att nå de som står längst ifrån arbetslivet. Vi kommer att fortsätta rikta viktiga stödåtgärder mot den här gruppen.

– Till ungdomarna vill jag säga att de ska ta chansen när den dyker upp. Lika om de får chansen att vidareutbilda sig. Att skaffa sig en meritförteckning är bättre än att vara arbetslös.

Klockan är slagen. Intervjutiden är slut och kommunalrådet börjar oroligt skruva på sig.

Snart är julefriden här.

Efter en hektisk höst...

Mer läsning

Annons