Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Falujungfrun en egen dag

/
  • Samlarutgåva, från och med nu görs en ny numrerad begränsad upplaga med årets färg ut  Foto: Anna Klintasp
  • Det finns mångam olika exempel på hur Falujungfruarna kan se ut.  Foto: Anna Klintasp
  • Dalablå eller faluröda är Falujungfruarna i grunden  Foto: Anna Klintasp
  • Inte en docka är den andra helt lik, Kia Wigelius sätter sin prägel på dem  Foto: Anna Klintasp
  • Kia Wigelius på Kulturarvet bjöd på Falujungfru-pepparkakor på första Falujungfrudagen.  Foto: Anna Klintasp
  • Falujungfrun lanseras som samlarobjekt i begränsad upplaga fr o m november 2010.  Foto: Anna Klintasp

Annons

Varje år tillverkas mellan 500 och 1200 nya falujungfrur i trä i Falun.

Örjan Hamrin håller på att dokumentera Falujungfruns historia till en bok som kommer ut till sommaren och vill ha tips och trådar att dra i för den äldre historien är bristfälligt dokumenterad. Skicka dina tips till info@dalarnasmuseum.se.

- Vi träffade 1975 museifolk från östra Tyskland. I deras gruvområden förekommer också svarvade trädockor som i Falun och de säger sig ha en historia tillbaka till 1500-talet, berättar Hamrin som bedömer att Falujungfruns dräkt är en typisk herrskapsklänning från barocken. Barocken är benämningen som var dominerande i Europa från slutet av 1500-talet och in på 1700-talet, hatten på dockorna har klara drag av 1600-talet bedömer Hamrin.

- De tyska dockorna ser ut som Faluns. Min tolkning är att det hänger i hop med gruvorna, säger Hamrin som vill söka belägg för detta.

Han vill också få tag i olika exempel på jungfrudockor och högst på önskelistan står den första numrerade falujungfrun som landshövding Bernhard Eriksson fick 1941

- Vi vet att Dalajungfrur såldes som leksaker på Tomasmässmarknaderna i Falun på 1800-talet, men få exemplar finns kvar och många har säkert seldats upp när de nötts ut, säger Hamrin i hopp om att få fler ledtrådar till historieboken.

Svarvade och målade faludockor i trä har tillverkats med säkerhet från tidigt 1800-tal men kan vara betydligt äldre.

Falujungfrun väcktes till liv i samband med att Falu stad fyllde 300 år 1941.

Falujungfrun av i dag är dalablå eller faluröd i grunden och blev symbol för staden Falun samtidigt som kårebocken 1941 och har sedan dess tillverkats. Falujungfrun tillverkas i dag hos Kulturarvet i Falun.

Från 1941 fram tills i dag har det tillverkats drygt 3000 numrerade Falujungfrur.

1945 registrerade Bergslaget Falujungfrun som varumärke för Falu-Ättikan som såldes och flyttades till Perstorp 1972. Men Bergslaget betalade 250 00 i royalty för att använda jungfrun 1947 som blev grundplåten till Dalarnas Museum. Sedan 2005 är Falu-ättikan död som varumärke.

1951 gav Stora Kopparbergs Bergslag ut boken Falujungfrun - 20 expertråd för godare inläggningar. Mat med smak - Falujungfrun är en annan bok med 31 recept med jungfruättikan.

Faluföretaget Svenska Standardbolag säljer idag färdigregistrerade bostadsrättsföreningar som heter Brf Falujungfrun följt av ett löpnummer.

Falujungfrun är också namnet på Dala Wärdshus lunchrestaurang vid Jungfrurondellen där riksväg 50 och riksväg 80 möts.

2010 släpps första Falujungfrun i numrerad årsutgåva i begränsad upplaga med runt hundra dockor målad i första Falu-ättikans affischfärger.

Från och med i år firas Falujungfruns dag i slutet av november varje år

Begagnade Falujungfrur hittas på loppis för 80 till 120 kronor, en ny kostar drygt 300 kronor.

Mer läsning

Annons