Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Dalarna en nykter nattklubb

/
  • – Det är en drivkraft att få göra nykterhet mer trendigt och coolt, säger Marie Hillner, IOGT-NTO Dalarna.

Club Choice har premiär på Rådhuskällaren den 13 november, det är en nattklubb som alla andra men samtidigt inte alls. Du passerar nämligen inte entrén utan att blåsa i alkomätaren.

Annons

Marie Hillner har länge haft en dröm om att kunna festa och dansa på en nykter klubb, nu verkar den drömmen bli sann. Hon startade som distriktskonsulent på IOGT-NTO Dalarna i september och fick sätta fart med sitt drömprojekt på en gång.

Responsen har varit mycket positiv enligt Marie. Club Choice är en mobil nattklubb, det betyder att den kan vara inhyst på vilken lämplig plats som helst.

– Rådhuskällaren tackade ja direkt. Jag är väldigt nöjd över hur projektet tagits emot och att vi redan har fått andra förfrågningar om att köra vid andra events, men jag vill avvakta och se hur premiären går först, säger Marie.

Den nyktra nattklubben Sober i Stockholm startade hösten 2014 och blev omedelbart en succé. Det har tydligt inspirerat Maria. Precis som Sober så kommer Club Choice köra mycket elektronisk musik, men de är också lyhörda för vad publiken vill ha.

– Vi fokuserar på mingel, dans och goda drinkar. Vi har bokat lokala DJs men min dröm är att få in liter mer kända DJs som kan locka en ny publik. På premiären kör vi först igång en förfest med tapas och mingel, och senare kör dansen igång, berättar Marie.

Marie poängterar hur viktigt det är att Club Choice är en nattklubb som alla andra. Men har man druckit alkohol när man kommer dit så blir man stoppad av alkomätaren. Alla måste blåsa. Eftersom det till stor del är en klubb som alla andra så har man ändå satt en 18 års gräns.

– Vi måste visa att det finns andra sätt att festa på än att dricka alkohol. Allt för många anser att fest är lika med alkohol, det vill vi få bort. Berusningen och upplevelsen kommer från oss själva och andras närvaro. Vi märker att i alla fall en lite äldre publik är trötta på att det inte finns så många alternativ och att det faktiskt råder en hälsotrend i landet, det är lite mer inne att vara nykter nu, förklarar Marie.

Målet med klubben är just att ge ett nyktert alternativ. Om det blir lyckat hoppas Marie på att kunna arrangera Club Choice flera gånger under nästa år.

Hur skulle en lyckad premiär se ut?

– Bara det blir bra stämning så känns det bra. Jag förstår att det kanske inte blir fullt direkt. Det enda jag är rädd för är att många tycker det är fantastiskt, men väljer att inte komma. Tycker man det är en bra idé så kom och delta, säger Marie.

Mer läsning

Annons