Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får blind 74-åring extra hjälp

/
  • Ser över rutinerna. Enhetschef Tina Larsson arbetar med att gå igenom hur den 74-årige mannen i två veckor kunde ligga med benbrott utan att det upptäcktes.
  • Gipsat ben. I går återvände den 74-årige mannen till servicehuset Lustigknopp där han låg med obehandlat benbrott i två veckor.
  • Tillbaka på servicehuset. I två veckor låg den 74-årige mannen med benet brutet på två ställen utan att det upptäcktes. I går återvände han nyopererad till Lustigknopp i rullstol. – Han är glad att vara tillbaka, säger hans assistent Berndt Nilsson.

Annons

Efter två dagar på sjukhus återvände den 74-årige blinda mannen till servicehuset i sällskap av sin assistent Berndt Nilsson. Redan på morgonen fick mannen, hans assistent och nära anhöriga veta att hjälpen skulle utökas för mannen, i alla fall under den tid han är gipsad.

- Han är glad över att vara tillbaka, eftersom han är blind är det viktigt för honom att vistas i en miljö han känner till, berättar Berndt som varit mannens assistent i snart fem år.

Mannen, som förutom den medfödda ögonskadan, har nedsatt hörsel och därför svårt att kommunicera vill inte uttala sig i tidningen men har gett sitt medgivande till assistenten att berätta om hans situation.

Det var för snart tre veckor sedan som mannen föll så olycklig i sin lägenhet att benet gick av på två ställen. Detta upptäcktes dock först efter drygt två veckor då 74-åringen fick remiss till Falu lasarett och röntgen.

- Då hade jag och hans vän Margit Norberg flera gånger bett om att han skulle få komma under läkarvård, säger Berndt som tillsammans med 74-åringens morbror funderar på att göra en Lex Sarah-anmälan av fallet till Länsstyrelsen.

- Jag vill att man går till botten med det här och undersöka hur det kunde bli så fel. Jag anser att det är för lite folk och för stressigt inom omsorgen. De som bestämmer måste förstå att man inte kan fortsätta att skära ned på omsorgen till de äldre. Då händer sånt här, säger Berndt Nilsson.

Enhetschef Tina Larsson var med och tog emot 74-åringen när han kom tillbaka till servicehuset.

- Vi arbetar just nu med att gå igenom vad som hänt de senaste veckorna i vården kring mannen. När vi är färdiga med utredningen ska vi bestämma hur vi ska agera och vilka förändringar som behöver göras.

Fakta: Lex Sarah

Lex Sarah är en bestämmelse som innebär att den som arbetar med att ge service och omvårdnad till äldre och funktionshindrade är skyldig enligt lag att anmäla övergrepp och brister i omsorgen. Det gäller både de som till exempel sköter om gamla på äldreboenden och de som hjälper äldre och funktionshindrade i deras hem. Lex Sarah gäller också personal som arbetar i privata företag, som arbetar på uppdrag av en kommun.

Fakta: Sjukvårdsrådgivningen

Mer läsning

Annons