Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Normer utmanas i skolföreställning

/
  • Danne Dahlin och Johanna Lazcarno är några av skådespelarna i föreställningen

Friends och Unga Klaras skolprojekt "Med rätt att vara" har nu kommit till Dalarna.
Ett projekt som med fantasins hjälp utmanar normerna.
– Det är fantastiskt att få möta eleverna på det här sättet, säger skådespelaren Danne Dahlin.

Annons

Normer kan vara oförargliga, men blir lätt till osynliga regler som styr tankar och handlingar.

Friends och Unga klaras projekt "Med rätt att vara" vill med en fantasistimulerande teaterföreställning, och arbetsmaterial för lärarna, utmana normer och skapa en öppnare skola, där alla visar respekt för varandras olikheter.

Bakgrunden till projektet är den senaste Friendsrapporten som kommit fram till att 60 000 barn är mobbade i Sverige och att en tredjedel av eleverna inte upplever att lärarna agerar vid kränkningar.

Själva hjärtat av projektet är teaterföreställningen "De jag egentligen är", som ges i ett vanligt klassrum.

Just nu är projektet ute på en stor Sverigeturné, som omfattar 150 föreställningar. Innan allt är klart kommer omkring 5 000 elever och 500 lärare att ha få tagit del av det hela.

Den här veckan gästas Dalarna och föreställningar ges på skolor i Falun och Insjön. På tisdagen var det Söderbaumska skolan i Falun som gästades.

Pjäsen, som är skriven av Erik Uddenberg och regisserad av Gustav Deinoff, riktar sig främst till elever och personal i årskurs 6.

– Hittills har bemötandet varit väldigt bra och intresset stort. Jag tror att föreställningen öppnar upp mycket för eleverna, och ger en bra chans att bryta trista normer, säger Danne Dahlin.

Mer läsning

Annons