Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noll ersättning - äggstock inget värd

/
  • Anmäler för könsdiskriminering. Den 26-åriga kvinnan från Falun fick reda på att en äggstock inte är lika mycket värd som en testikel. Nu har hon överklagat beslutet till både Jämo och JO. Foto: Janne Eriksson

Annons

Nu har kvinnan JO-anmält Försäkringsförbundet, branschorganisationen för svenska försäkringsbolag.

För ett år sedan fick kvinnan som är bosatt i Falun reda på att hon hade en cysta. Den opererades bort tillsammans med vänster äggstock och i samband med detta sökte kvinnan ersättning från sitt försäkringsbolag. Men i början av juli i år kom ett brev där de meddelade att förlusten av en äggstock inte ger någon ersättning.

De flesta försäkringsbolag i Sverige följer Försäkringsförbundets riktlinjer när det gäller den här typen av fall. Enligt deras tabell räknas förlusten av en äggstock inte ge någon medicinsk invaliditet. Chockad över beslutet började kvinnan söka mer information. Hon fann då att förlusten av en testikel ger en femprocentig medicinsk invaliditet - samma som en njure eller en mjälte.

- Jag blev chockad, sedan besviken och slutligen arg. Jag förstår inte vad skillnaden skulle vara. En äggstock och en testikel fyller ju samma funktion i kroppen. Ett förbund som har makten att bestämma hur funktionsnedsättning ska dömas måste ha en jämlik syn, säger kvinnan som vill vara anonym.

Hon har anmält Försäkringsförbundet till både JO (justitieombudsmannen) och Jämo,(jämställdhetsombudsmannen). Beslutet har också överklagats till Personförsäkringsnämnden. Även om hon inte tror hon att chansen att få rätt är särskilt stor.

- Jag tycker ändå inte att jag har fått någon bra förklaring till varför det är så här. För mig handlar det egentligen inte om ersättningen. Det är beklagligt att bedömningen är olika beroende på kön.

Anja Sahlin jobbar på Försäkringsförbundets nämndkansli som tar hand om överklagade försäkringsbeslut. De kommer att titta på anmälan och bedöma den efter förbundets tabell.

- Tabellerna har tagits fram på uppdrag av Försäkringsförbundet, troligtvis av försäkringsjurister och läkare. Det är ju så att när man köper en produkt, i det här fallet en försäkring, så gör man det på vissa villkor. Visar det sig att något inte ingår i dessa är det inte så mycket att göra, säger hon.

Mer läsning

Annons