Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nisserska repeterar Gardellpjäs

/
  • Maj Ardesjö, Birgitta Tomas och Pia Jogér i full färd med att repetera Isbjörnarna, ett tragikomiskt familjedrama som utspelar sig i ett kök.

Repetitionerna av Jonas Gardells Isbjörnarna pågår för fullt på Nisserska.
– Det är roligt att Nisserska vågar satsa på en lite mindre produktion, säger Pia Jogér, en av tre skådespelare i föreställningen.

Annons

Isbjörnarna är ett tragikomiskt drama skrivet av Jonas Gardell. Mimmi Soling som tidigare hjälpt till att regissera Hjältarna på gröna ön gör debut som regissör på egen hand med föreställningen.

– De frågade om jag ville regissera och då bestämde jag att vi skulle köra Isbjörnarna. Jag var sugen på att sätta upp något tragikomiskt, för jag gillar det själv, något som är både tragiskt och komiskt inte bara glatt som det kan vara. Jag letade runt lite och så hittade jag den här av Gardell och fastnade för den, för den har allt det här obehagliga och roliga, säger hon.

Mimmi Soling berättar att föreställningen handlar om en familj som är helt styrd av mammans misslyckanden.

– Där är svärtan, den är ganska djup. Hon hade velat göra karriär men så blev hon bara mor. Hon är 72 år och har ständiga utbrott mot sina döttrar och det är ganska kul, säger Mimmi Soling.

Inne i salongen pågår repetitionerna för fullt. Amatörskådespelarna Birgitta Tomas, Maj Ardesjö och Pia Jogér sitter kring ett bord som är dukat till födelsedag. Tongångarna går högt, särskilt från moderns sida, som spelas av Birgitta Tomas.

– Det är ett familjedrama som många kan känna igen sig i, visst det är tillspetsat, men igenkänningsfaktorn finns där, säger Pia Jogér som spelar dottern Solveig.

– Även fast relationerna är dåliga så försöker man, säger Maj Ardesjö som spelar dottern Gertrud.

Ensemblen har repeterat sedan mitten av september och den 21 januari slår de upp portarna för premiärföreställningen som efterföljs av ytterligare fjorton föreställningar.

Parkeringsplatser utanför Nisserska kryllar det inte precis av nu när lasarettet byggs ut. Men publiken brukar få låna parkeringsplatserna vid gamla Tingshuset.

– Och så brukar det finnas platser på sjukhusområdet vid psykavdelningen, säger Mimmi Soling.

Mer läsning

Annons