Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muller och fartgnistor

/
  • Till salu. I den här bilen blev Daniel svensk mästare i junior-dragracing. Systern Malin kom fyra. Nu ska de båda byta från den lilla specialbilen till fullstora amerikanare. Pappa Lennart ska också ta upp kampen. Katten Norpan nöjer sig med att spinna.

Annons

- Det är han.

Så säger Malin och Daniel när de får frågan: Varför dragracing.

"Han", det är pappa Lennart Nyling slutade köra dragracing själv, men som lotsade in barnen på banan. Daniel började när han var 10 år, Malin när hon var 13 år. Innan dess spelade Malin fotboll, men hon skadade ett knä och gick gipsad en hel sommar.

- Då tyckte jag att hon skulle börja med dragracing, det är ju mycket lugnare, man gör sig inte illa så mycket, säger Lennart Nyling.

- Dragracing är mycket roligare, säger Malin och snackar om gemenskapen, att vara ute och se sig omkring, att det går fort.

"Lugnare" låter lite lustigt när man sitter i familjens mjuka soffa och tittar på vad som väntar barnen härnäst. Båda ska nämligen byta upp sig från de långnosade specialbilarna som kan göra 120 knyck, till fullstora amerikanare.

Vi kikar på tv-skärmen som visar hur det går till i USA. Breda bilar med maxat väggrepp som gör att de stegrar sig i starten. De kan köra upp till 40 meter på bakhjulen. Ibland slår det gnistor.

- Det är som att lyfta med ett flygplan, säger Lennart Nyling.

Den här sporten kan man inte träna på, annat än när det är dags för tävling. Den sker på en 402 meter lång bana, på inhägnat område. Nybörjare får ta det lite lugnt i början i kval-heaten. Närmaste banorna är Romme och Vansbro. Familjen åker 900 mil varje år till tävlingar i hela norden.

- Vi har åkt på alla tävlingar som gått. Det har gett erfarenhet och känsla, säger Lennart.

- Vi hinner inte hem så mycket. Bara för att tvätta och klippa gräset, säger Malin som just avslutat andra året på omvårdnadsprogrammet. Daniel ska börja nian på Svärdsjöskolan.

En förutsättning är att hela familjen är intresserad. Mamma Mari Lindström sköter pappersarbetet åt juniorerna i norden.

I Boda finns sju dragracingförare när Lennart fått sin licens, och så en i Svärdsjö. Det är han och en annan pappa har delat med sig av intresset till barnen.

Och de har varit framgångsrika, Bodabarnen. Daniel vann SM förra året, Malin kom fyra. Grannen Niklas Brusen kom trea.

Nu blir det ett lugnt år. De unga förarna ska bygga om och lära sig den nya bilen.

Mer läsning

Annons