Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville se skaparglädjen på vävstugan

/
  • Äkta Hantverk. Den omsorgsfullt påbörjade väven ska så småningom bli en herrväst till Svärdsjödräkten. Garnet kallas för flamgarn och har olika färgade partier.  Foto: Janne Eriksson
  • Matt-vinnare. Under Svärdsjö Kan-dagarna sålde vävföreningen Heden över 450 lotter.
  • Väv-vänner. Svärdsjös vävförening har 25 fasta och ett tiotal stödjande medlemmar. Från vänster, Rigmor Nygårds, kassör, Kerstin Lundqvist, ordförande och Marianne Eliasson, sekreterare.  Foto: Janne Eriksson

Annons

Från början höll man till på Hatt-Idas bakom Ica, då med tre vävstolar. Men de senaste två decennierna har Svärdsjös vävförening huserat i vävstugan Heden.

Varje jul och varje sommar samlas de ideella krafterna och bjuder in allmänheten. Under Svärdsjö Kan-dagarna var det dags igen.

Ordförande Kerstin Lundqvist visar runt bland de i dag sexton vävstolarna inne i den lilla faluröda stugan. Som grundare har hon varit med från första början.

- Jag tyckte att det behövdes en samlingspunkt. Vi sitter inte bara och väver, det handlar om att träffas och umgås också, säger hon.

Kerstin Lundqvist berättar inte utan stolthet om bildväven som medlemmarna i föreningen fick i uppdrag av Kulturnämnden att göra. Väven invigdes i januari i år och nu pryder den en av väggarna på Stadsbiblioteket i Falun.

Vi går vidare runt i den hemtrevliga lokalen. Färggranna plädar, randiga dukar, omsorgsfullt virkade grytlappar - överallt syns bevisen på sann skaparglädje.

- Här håller någon på och väver herrvästen till Svärdsjödräkten. Det här garnet färgas på ett traditionellt vis och kallas för flamgarn, men Indianerna kallar det för ikat, berättar Kerstin vid en av vävstolarna.

Varje måndag träffas föreningen, men närhelst andan faller på kan medlemmarna komma hit och sätta sig vid vävstolen en stund.

- Vi har haft hemskt mycket roligt här. Men jag har lite svårt att få händerna att lyda nuförtiden, det blir så, säger Kristina Forsling och smuttar på det heta kaffet.

Både hon och maken Börje Forsling är stödjande medlemmar. De har satt sig ned en stund vid det lilla bordet där hembakta bullar frestar.

Under veckan har vävföreningen sålt över 450 lotter i olika lotterier. Sune Lönn från Boda kommer på gott humör in i stugan för att hämta sitt pris.

- Jag köpte tre lotter och vann första pris, den här mattan. Den kanske hamnar i sovrummet.

Mer läsning

Annons