Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många företagare går i pension

/
  • Skapa ett värde. Kjell Nohrstedt har sålt sitt företag. Han menar att det viktiga är att skapa ett värde.
  • Viktigt för samhället. Näringslivskontoren i Falun och Borlänge ser generationsskiftet som en viktig fråga för samhället. Karin Perers, Falun, och Bengt Lindberg, Borlänge hoppas att företag inte försvinner ”i onödan”.

Annons

På arbetsmarknaden går många anställda i pension under de kommande åren och många befarar svårigheter att få tag i personal.

Även bland företagarna går många i pension de närmaste fem åren. Vart fjärde företag i Dalarna leds av en person som är 60 år eller mer.

Kommunerna, Företagarna, Almi och Näringslivet Falun/Borlänge genomför i dagarna två träffar med temat ägarskifte. Målgrupp är både köpare och säljare. Bakgrunden är generationsskiftesfrågan, att man är angelägna om att inte företag "i onödan" försvinner från Borlänge och Falun.

- Det är mycket information och kunskap som behöver komma ut på ett enkelt sätt, säger Bengt Lindberg.

Och pekar på att 25 procent av länets småföretagare är 60 år eller äldre. I Falun/Borlänge finns cirka 7 500 företag.

- Det här är viktigt för samhället i stort.

Kjell Nohrstedt har precis sålt sitt företag, Jöns Andersgården i Rättvik. Det budskap han vill förmedla till andra företagare som är i färd med att sälja är det handlar om att skapa ett värde.

- Hur skapar man något som någon annan är beredd att betala för? Hur kan man göra företaget attraktivt? Fokus är för mycket inriktat på hur man undviker skatt.

- Det intressanta måste vara att göra en så bra verksamhet så att någon vill ta över. Det ger en kick.

När Kjell Nohrstedt och hans fru bestämt sig för att sälja pensionatet och restaurangen togs det upp på ett personalmöte. De deklarerade att de helst ville sälja till någon anställd.

En kille reste på sig och sa:

- Jag vill köpa.

Så blev det. Nu hoppas Nohrstedt att den 30-årige företagaren lyckas bra. Även om de sålt gården, är den något av deras skötebarn.

- Det är jätteviktigt för oss att han gör ett bra jobb.

Mer läsning

Annons