Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man snålar och jobbar så mycket man får"

/
  • Angelica Henriksson jobbar extra som städare för att pengarna ska räcka till under studietiden.  Foto: Paulina Håkansson

Annons

Angelica Henriksson pluggar till hälsopedagog på Högskolan i Gävle. Under skolterminerna jobbar hon extra som städare en gång i veckan:

- Det är svårt att få det att gå runt, fastän jag är väldigt sparsam och snål, säger Angelica.

Hon försöker dra in på det mesta. Hon köper nästan aldrig kläder och går inte ut och lucnchar utan äter all mat hemma. Hon gör kalkyler för att se hur mycket hon har att röra sig med.

- Det går inte att hitta på nåt kul ändå, pengarna räcker inte till det.

Mycket går istället åt till studielitteratur. Angelica köper alla böcker själv, hon vill ha kvar dem för att kunna läsa sen när hon börjar arbeta.

- Vissa prioriterar inte böckerna, men det gör jag. Jag är ju faktiskt där för att plugga, säger hon.

Hon tycker inte att studierna blir lidande för att hon jobbar. Istället är det hennes sociala liv som blir lite begränsat, eftersom hon ibland jobbar helger.

Angelica bor hos sin syster i Falun över sommaren, och har ett städjobb även här. Men nu kan hon inte jobba så mycket. CSN har vissa regler för hur mycket man får tjäna under ett halvår, och hon har snart nått den gränsen. Så det ser kärvt ut inför hösten:

-Men jag tror ändå jag ligger ganska bra till ekonomiskt. Jag tänker ofta på dem som pluggar och har barn, de måste ha det jättejobbigt, säger Angelica.

Fakta: Studiemedel

  • Studiemedel beviljas av Centala Studiestödsnämnden, CSN.
  • Studiemedlet ligger på 7364 kronor/ månad om du studerar heltid, och består av en bidragsdel och en lånedel.
  • Fribelopp är det maximala inkomsten du får tjäna per halvår utan att studiemedlet minskas. Studerade du heltid under vårterminen i år fick du tjäna högst 42 818 kronor under perioden 1 januari- 30 juni.
  • Under 2006 betalades 23, 1 miljoner ut till studerande. 2 miljoner personer hade studiestöd eller lån hos CSN

Mer läsning

Annons