Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammor och pappor får mer gemensam tid med sina små

/
  • David tycker att det är bra att pappor nu får större möjlighet att komma nära sina små, men poängterar att det är en avvägning kring hur man vill utnyttja sina föräldradagar.
  • Sofia Thidé och David Engström blev föräldrar till lille Sander i slutet av november. De är positiva till möjligheten att kunna vara hemma tillsammans under fler dagar.

Från och med 2012 får nyblivna föräldrar chansen att vara hemma samtidigt i 30 dagar, utöver de vanliga pappadagarna. David Engström och Sofia Thidé, som fick en son i slutet av november, tycker att det är en bra förändring.
– Det känns jättepositivt. Tiden går ju så himla fort när han är liten, säger Sofia.

Annons

Nu ändras Försäkringskassans regler kring föräldrapenning, så att nyblivna föräldrar har möjlighet att vara hemma tillsammans med barnet i 30 dagar. Tidigare har det inte varit möjligt att ta ut föräldrapenning samtidigt, även om det funnits de tio så kallade "pappadagarna" inom den tillfälliga föräldrapenningen. Man får dock inte mer än 480 dagar med föräldrapenning, så om båda föräldrarna är hemma med barnet samtidigt i 30 dagar går det åt 30 dagar per person.

Sofia Thidé och David Engström, vars son Sander föddes den 30 november, hör till de nyblivna föräldrar som kan dra nytta av lagändringen. De är båda positivt inställda till möjligheten att kunna vara hemma tillsammans, men har ännu inte bestämt hur de ska göra.

– Det vore särskilt bra för mig, eftersom Sofia naturligt är hemma ändå. Jag skulle få möjlighet att vara hemma med Sander, samtidigt som hon ammar. Annars får jag ju inte vara hemma under det första året, säger David.

Han förklarar att även om han så klart får träffa sonen dagligen, blir det inte på samma sätt som att vara föräldraledig.

– Det blir inte på samma vis, så jag tycker det är ett bra förslag och positivt att det finns.

Sofia instämmer.

– Det känns jättepositivt. Sander är en månad nu, det går så himla fort, och man vill verkligen utnyttja den här tiden tillsammans. För Davids skull tycker jag att det är super.

– Det vore även bra för Sofia, eftersom hon får avlastning. Just i början är det extra viktigt, när allt är så skört och inget får gå fel.

Att män genom lagändringen får chansen att vara hemma med sina små barn, vilket annars naturligt faller på mamman, är de positivt inställda till. När de diskuterade saken innan Sander föddes ville de ta hand om honom lika mycket, men har märkt att "mamma är mamma", som Sofia uttrycker det.

– Det är bra att männen nu får chansen att vara hemma och ta ansvar och komma barnen nära. Jag kan ju ge honom allt han behöver utan mjölk, säger David.

Men i slutändan handlar det om en avvägning. David poängterar att man bara har ett visst antal dagar i potten:

– Tar vi ut 30 dagar tillsammans kan vi inte vara hemma lika länge sammanlagt. Då går det snabbare fram till dagen när vi måste lämna honom på dagis. Vi får se om det kanske väger över.

Mer läsning

Annons