Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat för lackare

/
  • Internationella utbyten ger bra kontakter och ny kunskap. Det är Lina Lingvall, Gunilla Bohlin och Björn Wilhelmsson överens om.

Förra EU-projektet var lyckat – nu får lackarna bidrag för att dra i gång ett nytt.
För några veckor sedan flög fyra elever och några lärare iväg till Baskien.
Förutom idébyte över gränserna så ska projektet utmynna i ett lexikon med yrkestermer för billackerare.

Annons

I våras sattes punkt för ett EU-finansierat Leonardoprojekt på Haraldsbogymnasiet. Kvar i korridorerna finns lackade flaggor till minne av det internationella utbytet. Till den här terminen var det ett 80-tal skolor som sökte bidrag till olika projekt. Lärarna hade inte större hopp om att få, eftersom det är sagt att en gång räcker, men till deras glädje var Haraldsboskolan bland de 19 skolor som valdes ut.

– Det var väl för att det första projektet blev så lyckat, säger lackeringsläraren Björn Wilhelmsson som tycker att utbytet ger utbyte - han har bland annat lärt sig tydlighet och struktur av sina kollegor i andra länder.

För en knapp månad sedan for alltså ett gäng iväg till Baskien som ligger i norra Spanien. Där träffade elever och lärare från Norge, Finland och Danmark.

– Det var hur kul som helst, och jag lärde mig jättemycket, säger Lina Lingvall som går första året på fordonsprogrammet. Hon och övriga Faluelever fick presentera sin utbildning inför de andra.

Det är ganska stor skillnad mellan utbildningar i olika länder, de flesta har rena lärlingsutbildningar, medan den svenska modellen är en bredare skolbaserad utbildning med praktik. För att få gesällbrev brukar Falueleverna gå ett fjärde år i danska Silkeborg.

– Det vill jag göra, och sedan vill jag jobba utomlands som lackerare, säger Lina Lingvall.

– Våra elever är mer allmänbildade, och går de det där fjärde året i Danmark så har de större möjlighet att blir fullgoda yrkesmänniskor fortare, i ställer för att hamna i lärlingsfällan med mer enahanda jobb, säger läraren Gunilla Bohlin som undervisar i svenska och engelska.

Mer läsning

Annons